Pogled na spodaj ležeče mesto je iz dvigala s steklenim dnom, več sto metrov nad tlemi CN Towerja, res izjemen. Foto: MMC RTV SLO
Pogled na spodaj ležeče mesto je iz dvigala s steklenim dnom, več sto metrov nad tlemi CN Towerja, res izjemen. Foto: MMC RTV SLO
Turistično središče mesta
Toronto daje videz klasičnega severnoameriškega velemesta z živahnim utripom. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanja mestna hiša
Območje okrog nekdanje mestne hiše z vodno fontano je priljubljeno zbirališče meščanov, tudi zaradi številnih kulturnih prireditev, ki tu potekajo skozi celo leto. Foto: MMC RTV SLO
CN Tower v mraku
553 metrov visoki CN Tower velja za največjo turistično znamenitost Toronta, ki ga vsako leto obišče več kot dva milijona obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO

Toronto, ki leži ob severozahodni obali jezera Ontario, je glavno mesto province Ontario in največje mesto v Kanadi.

Najbolj znana stavba v mestu, obenem pa tudi največja turistična znamenitost, je stolp CN Tower, ki je s 553 metri nekoč veljal celo za najvišjo prostostoječo zgradbo na svetu. Obisk impresivnega stolpa je seveda nujen klub nekoliko zasoljeni vstopnini, občasni gneči (predvsem med konci tedna in prazniki) in strogemu varnostnem pregledu. Vse to poplača razgled na spodaj ležeče mesto.
Hokejski navdušenci nikakor ne smejo spregledati Hokejskega hrama slavnih, v katerem je zbrano vse, kar nekaj šteje v lige NHL, v mestu pa ima svoj lokal tudi nihče drug kot Wayne Gretzky, po mnenju mnogih najboljši hokejist vseh časov. Med stvarmi, ki si jih je vredno ogledati, velja omeniti tudi dvorani Maple Leaf Gardens in Air Canada Centre, stadion Rogers Centre s premično streho, dvorec Casa Loma, hotel Fairmont Royal York, sedež provincialnega muzeja Queen's Park, staro mestno hišo z vodno fontano in kraljevi muzej. Toronto z 2,5 milijona prebivalcev boste najbolj začutili, če se boste odpravili v strogo središče mesta, ki sicer daje vtis klasičnega ameriškega velemesta.

Po eni izmed teoriji naj bi Toronto dobil ime po besedi toran-ten, ki v jeziku Indijancev Huron pomeni "kraj za srečevanje", po drugi teoriji pa naj bi podobna beseda v jeziku Indijancev Mohawk pomenila "kraj, kjer drevesa rastejo na vodi".

Kam v "šoping"?
Če se želite odpraviti po nakupih, bodo pravi naslovi ulice Yonge Street, Bloor Street West, Yorkville Avenue, Queen Street West in seveda Opulent Bloor Street West, ki se z lahkoto kosa z newyorško Peto avenijo ali pa Rode Drivom v Los Angelesu. Tu boste našli tudi trgovine najprestižnejših znamk, kot so Hermès, Louis Vuitton in Gucci. Če imate bolj tanke denarnice, se lahko odpravite v kitajsko četrt, ki je zagotovo najprimernejšo in seveda tudi najcenejše mesto za nakup spominkov, ki jih tudi sicer največ izdelujejo (beri uvažajo) in prodajajo prav azijski priseljenci.

Poleg uličnih trgovin, med katerimi se izmenično vijejo restavracije, lahko obiščete tudi katerega izmed nakupovalnih centrov v središču mesta – za največjega velja Eaton Centre, kjer boste našli preprosto vse. Samo za ogled vseh trgovin od zunaj boste potrebovali ogromno časa, ena izmed prednosti pa je ta, da se lahko v kleti ob pestri ponudbi večinoma hitre hrane dobro in predvsem poceni najeste, pa še usedli se boste lahko.
Mestno z obilico zabave
Mesto ima živahen utrip tudi ponoči. Največje zabave prek vsega leta so tradicionalno ob petkih, veliko pa ne zaostajajo niti sobote. Glavna ulica, kjer ″se dogaja″, je King Street z okolico, kjer boste zagotovo našli klub, ki vam bo ustrezal po glasbi, ambientu, cenah in seveda glasbi. Nekatere klube boste našli tik ob ulici, druge pa nekoliko skrite med kakšnimi zapuščenimi skladišči – eden izmed takšnih je npr. Devils'S Martini na Adelaide Street West, ki velja za enega največjih klubov v mestu. Čeprav vhod, ki ga krasijo stare in napol razpadajoče stene ni videti preveč obetavno, pa se ta občutek povsem spremeni ob vstopu v notranjost, ki daje vtis resnično pravega kluba za vse, saj vrtijo praktično vse zvrsti zabavne glasbe. Ena redkih negativnih stvari je sicer zakonodaja, ki od 2. ure zjutraj naprej prepoveduje točenje alkohola, a tudi to se da preživeti.

Ob tem lahko še omenim, da imajo nekateri klubi celo štiri ali več nadstopij (klub Circa), v nekatere klube zahaja bolj ali manj izključno ena vrsta ljudi (črnski ali azijski klubi), v nekatere pa lahko pridete le, če vas imajo na t. i. ″VIP-listi″.

Od kitajske do jamajške četrti
Toronto je bolj kot katero koli drugo mesto v Kanadi povezano z imigranti – med vsemi meščani je kar 49 odstotkov takšnih, ki so se rodili zunaj Kanade. Kulturna pestrost in raznolikost se čutita na vsakem koraku tudi po imenih delov mesta, kot so Little Italy, Little Jamaica, Little India, Chinatown, Koreatown, Greektown ali pa Portugal Village.
Kljub visoki stopnji priseljencev pa je mesto čisto in varno. Stopnja kriminala je nizka, zato se lahko po ulicah brez težav sprehajate tudi ponoči. Tudi zato velja Toronto v svetovnem merilu za eno najbolj zaželenih mest na svetu, je pa potrebno tudi povedati, da je življenje tu dražje kot v katerem koli drugem kanadskem mestu.

V zanimivem videoposnetku spodaj si lahko ogledate, kako je bil iz nočno osvetljenega CN Towerja videti koncert irskih rokerjev U2, ki so septembra letos nastopili v Rogers Centru.