Joey Chestnut je v svoja usta (in želodček) zbasal 62 hot dogov v 10 minutah. Po tekmovanju si je želel le še spanja. Foto: Reuters/EPA
Joey Chestnut je v svoja usta (in želodček) zbasal 62 hot dogov v 10 minutah. Po tekmovanju si je želel le še spanja. Foto: Reuters/EPA
Nathan's
Restavracija Nathan's na Coney Islandu (Brooklyn) tekmovanje prireja že vse od leta 1916. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Nesporni kralj v goltanju hot dogov ostaja Joey Chestnut - na vsakoletni požrtiji jih je vase zbasal 62 v pičlih 10 minutah.

Chestnut je tako že petič zapored postal svetovni prvak v goltanju te priljubljene hitre hrane. Tekmovanje vsako leto na ameriški dan neodvisnosti priredi restavracija s hot dogi Nathans's na Coney Island (Brooklyn). Prvo tekmovanje naj bi se zgodilo leta 1916, ko so (oz. vsaj tako govori urbana legenda) štirje priseljenci z žretjem hot dogov poskušali eden drugemu dokazati, kdo je bolj patriotski in kdo izmed njih bolj ljubi Ameriko.

Gorčični pas ostaja Chestnutov
Chestnut, 27-letni študent strojništva, je s superhitrim goltanjem hot dogov (pri čemer se tudi letos ni odpovedal že znamenitemu potresavanju trebuha) premagal 16 sotekmovalcev, dva izmed njih sta priletela celo iz Kitajske, da se preizkusita v slovitem tekmovanju, je pojasnil George Shea, napovedovalec in eden izmed organizatorjev tekmovanja. Zmaga na tradicionalni požrtiji je Chestnutu prinesla ček za 10.000 dolarjev in pokal, v njegovi lasti pa je ostal tudi sloviti gorčični pas zmagovalca.

"Videti je, kot da hot doge v ustih upogiba," je Shea navdušen nad petkratnim kraljem hot dogov. "Umetnik je. Hot dogi se prilagajajo njemu. Materija se prilagaja njegovi volji. Ima uporabniško ime in geslo Boga in to izkorišča v svoj prid," je bil poetičen Shea.

Črna vdova jih je zmazala 40
Letos so organizatorji prvič organizirali ločeni tekmovanji za moške in ženske. Med slednjimi je slavila Sonya Thomas z vzdevkom Črna vdova. 165 centimetrov visoka 40-letnica, ki tehta le 50 kilogramov, je premagala osem sotekmovalk in v 10 minutah pogoltnila 40 hot dogov - enega manj od svojega osebnega rekorda. Drugouvrščena Juliet Lee je zmogla pojesti le 29 hrenovk v štručki, kar je pripisala dejstvu, da ob njej ni bilo hčerke, ki je trenutno na Kitajskem.