Kip so postavili v značilni borilni bozi. Foto: Reuters
Kip so postavili v značilni borilni bozi. Foto: Reuters
Kip Brucea Leeja v Mostarju
Kip kungfujevske legende so postavili v naravni velikosti. Foto: Reuters
Kip Brucea Leeja v Mostarju
Kip ni obrnjen ne proti Hrvatom ne proti Bošnjakom. Foto: Reuters

Kip v naravni velikosti (visok je 168 centimetrov) so postavili v parku v središču Mostarja, blizu meje med Bošnjaki in Hrvati, ki je veljala med vojno v devetdesetih. Pobudo za postavitev spomenika sta dala Veselin Gatalo in Nino Raspudić. Brucea Leeja so upodobili v značilni borilni pozi.

Pravičnost, moč in odkritost
Gatalo je ob tej priložnosti povedal, da Lee, ki je bil idol najstnikov v Bosni v 70-ih in 80-ih letih, predstavlja pravičnost, moč in odkritost - vrline, ki so jih v Mostarju v zadnjih letih močno pogrešali.

Bruce Lee je nekaj, kar druži Bošnjake, Srbe in Hrvate, je prepričan Gatalo. Dodal je še, da jih ta kip ne bo poenotil, saj bodo vedno ostali Muslimani, Srbi in Hrvati.

Več kot dve leti za izvedbo projekta
Gatalo in Raspudić, oba Hrvata, sta za uresničitev ideje potrebovala več kot dve leti. Septembra letos so mestne oblasti le izdale dovoljenje za postavitev kipa.

Kip Brucea Leeja je obrnjen proti severu, tako da ne bi bilo videti, kot da bi se boril z Muslimani na vzhodu Mostarja ali Hrvati na zahodu.

Slovesnosti se je udeležila množica ljudi, med njimi tudi kitajski in nemški veleposlanik, ki sta tudi pripomogla k uresničitvi projekta.