Kuharji poskrbijo ne le za želodce, ampak tudi za pravo pašo za oči. Foto: Reuters
Kuharji poskrbijo ne le za želodce, ampak tudi za pravo pašo za oči. Foto: Reuters
Slanikova pojedina
S pepelnično sredo se začne 40-dnevni post. Foto: Reuters

Gostitelj je bil po stari navadi Grand hotel Union, ki slanikove pojedine z nekaj prekinitvami gosti vse od leta 1905, ko je bil hotel zgrajen. Takrat je veljal za najmodernejši hotel južno od Dunaja.

Kakšna je zgodba slanikovih pojedin? S pustnim torkom se končuje tradicionalno veselo in razigrano obdobje, saj sledi pepelnica ali pepelnična sreda, ki za pripravo na največji krščanski praznik, veliko noč, narekuje štiridesetdnevni post.

Razstava in tekmovanje
V preteklosti so strogost in resnost tega dneva nekako zaznamovale tudi mestne gostilne s pripravo tako imenovanih slanikovih pojedin. Slanikove jedi so na pepelnico pripravljali tudi nekateri hoteli.

V hotelu Union se te navade držijo še danes, ko vsako leto pripravijo razstavo in tekmovanje vrhunskih kulinaričnih mojstrovin iz morskih in sladkovodnih dobrot.