V Sloveniji in tujini so zadnja leta zelo priljubljena unikatna imena. Takšnega je svoji hčerki izbrala tudi pevka Rebeka Dremelj. Deklici, ki je pred kratkim dopolnila dve leti, je ime Šajana. Foto: Agencija Unico
V Sloveniji in tujini so zadnja leta zelo priljubljena unikatna imena. Takšnega je svoji hčerki izbrala tudi pevka Rebeka Dremelj. Deklici, ki je pred kratkim dopolnila dve leti, je ime Šajana. Foto: Agencija Unico
Največ prebivalcev Slovenije se je rodilo 1. januarja. Foto: EPA
V zadnjih 15 letih so otroke pogosto poimenovali Luka ali Maja. Foto: BoBo

Na začetku leta 2013 smo imeli prebivalci Slovenije 51.530 različnih imen in 106.683 različnih priimkov, poroča statistični urad (SURS). Štirje od desetih priimkov in sedem od desetih imen je bilo unikatnih, torej takih, s katerimi je bil poimenovan samo en prebivalec. Večino unikatnih priimkov (80 odstotkov) imajo ženske, pri tem gre največkrat za sestavljene, dvojne priimke.

Janez Novak ni najpogostejši Slovenec
Seznam vseh različnih imen in priimkov prebivalcev Slovenije se vsako leto poveča, na seznamu najpogostejših pa ni sprememb. V dokumentih prebivalcev Slovenije so najpogosteje zapisana naslednja imena: Franc, Janez, Anton, Ivan in Jožef za moške ter Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca za ženske. Najpogostejši priimki pa so tako kot leto prej Novak, Horvat, Kovačič, Krajnc in Zupančič.

Ker je bila Marija vsaka šestnajsta ženska, priimek Novak pa najpogostejši priimek, ni presenetljivo, da je najpogostejša kombinacija ženskega imena in priimka Marija Novak (pojavila se je 386-krat). Jožef Horvat pa je že nekaj let najpogostejša kombinacija moškega imena in priimka, čeprav je Jožef šele peto najpogostejše moško ime, Horvat pa drugi najpogostejši priimek.

Med vsemi kombinacijami ženskih imen in priimkov, je bilo takih, ki jih je imelo vsaj po pet žensk, 19.000. Seznam enakih kombinacij moških imen in priimkov pa je daljši: vseh kombinacij moških imen in priimkov, ki so se pojavile vsaj po petkrat, je bilo 24.000. Janez Novak pa je bila četrta najpogostejša kombinacija moškega imena in priimka.

Število Lukov in Maj naraslo
S seznama dvajsetih najpogostejših ženskih imen so v primerjavi s takim seznamom iz leta 1998 tri imena izginila (Terezija, Angela in Antonija), tri so se nanj na novo uvrstila (Nina, Katja, Anja), za 15 imen se je spremenil vrstni red v seznamu, le dve imeni pa sta v obeh seznamih na istem mestu (Marija, Ana).

V petnajstih letih se je spremenila tudi pojavnost nekaterih imen: število žensk z imeni Marija, Jožefa in Ivana se je zmanjšalo za tretjino, število žensk z imenom Frančiška pa za 40 odstotkov. Obenem se je za petino povečalo število žensk z imenom Maja, za tretjino pa število žensk z imeni Nina in Anja.

S seznama dvajsetih najpogostejših moških imen je v letu 2013 v primerjavi s takim seznamom iz leta 1998 izginilo ime Alojz, na novo pa se je nanj uvrstilo ime Luka, in sicer na 14. mesto. Prebivalcev z imenom Luka je bilo na začetku leta 2013 skoraj še za enkrat toliko kot v letu 1998 (takrat na 39. mestu). To ime namreč že od leta 1999 dobi vsako leto največ novorojenčkov. V zadnjih petnajstih letih se je za tretjino zmanjšalo število prebivalcev z imeni Jožef, Franc ter Anton, za četrtino pa prebivalcev z imenoma Ivan in Janez.

'Vse najboljše' najpogosteje odmeva 1. januarja
Največ prebivalcev Slovenije praznuje svoj rojstni dan 1. januarja (7.715), najmanj pa v zadnjih dneh meseca decembra, če seveda ne upoštevamo 29. februarja. V prestopnih letih se je na zadnji dan v februarju rodilo skupaj 1.350 prebivalcev.

Najpogostejša imena prebivalcev (moški, ženske)
1. Franc, Marija
2. Janez, Ana
3. Anton, Maja
4. Ivan, Irena
5. Jožef, Mojca
6. Marko, Mateja
7. Andrej, Nataša
8. Jože, Nina
9. Marjan, Jožefa
10. Peter, Barbara

Najpogostejši priimki prebivalcev
1. Novak
2. Horvat
3. Kovačič
4. Krajnc
5. Zupančič
6. Kovač
7. Potočnik
8. Mlakar
9. Kos