Patricka Swayzeja je film izstrelil med zvezde, Jennifer Grey pa bo očitno za vedno znana le kot Baby. Foto: Reuters
Patricka Swayzeja je film izstrelil med zvezde, Jennifer Grey pa bo očitno za vedno znana le kot Baby. Foto: Reuters
Patrick Swayze
Swayze je septembra 2009 izgubil boj z rakom trebušne slinavke. Foto: Reuters
Jennifer Grey, Derek Hughes
Jennifer Grey se je leta 2010 poskusila v Plesu z zvezdami - in zmagala. Foto: Reuters

Pred natanko četrt stoletja je film Dirty Dancing, v katerem sta se v ritmih mamba in pachange zibala že pokojni Patrick Swayze v vlogi plesnega učitelja in Jennifer Grey, ki je upodobila sramežljivo najstnico Frances (Baby) Housemann, doživel svojo premiero - in se s svojim neverjetnim uspehom zapisal med klasike plesnega filma.

Nizkoproračunski film (celoten proračun je znašal šest milijonov dolarjev) tedaj povsem novega studia in brez kakšne večje zvezde (z izjemo legende Broadwaya Jerryja Orbacha v stranski vlogi) je na mah osvojil gledalce in (predvsem) gledalke po vsem svetu, do leta 2009 zaslužil več kot 214 milijonov dolarjev - to je bil prvi film, ki je presegel magično mejo milijonov kopij prodanih videokaset in pozneje DVD-jev -, in Swayzeja izstrelil med zvezde.

Čeprav sama igra osrednjih igralcev (pričakovano) kritikov ni ravno prepričala, pa je bilo drugače z glasbo iz filma. Pesem (I've Had) The Time of My Life je namreč pobrala tako zlati globus kot oskarja za najboljšo izvirno skladbo iz filma ter grammyja za najboljši duet, soundtrack pa je dosegel dvojno platinasto naklado.

"Nadaljevanje" izvirniku ni seglo do kolen
Nič nenavadnega torej ni, da so v zadnjem desetletju uspeh filma tako ali drugače poskušali ponoviti - a neuspešno. Leta 2004 je tako na platna prišel Dirty Dancing: Havana Nights, v katerem je v stranski vlogi plesnega učitelja zaigral tudi Swayze, a gledalcev vseeno ni prepričal. Pozneje so po filmu naredili tudi muzikal. Avgusta lani je koreograf plesov iz prvega filma Kenny Ortega oznanil, da bo režiral novo različico Umazanega plesa, a se mu načrti očitno niso izšli, saj je junija letos sporočil, da zaradi težav pri iskanju igralcev filma na platnih do leta 2014 ne bo.

Kljub rahlo osladnem scenariju in občasno ne prav prepričljivi igri se je film, kot rečeno, za vedno zasidral v srca gledalcev in si posledično utrl pot v popularno kulturo. Sloviti Johnnyjev stavek "Baby nihče ne postavi v kot" (oz. v izvirniku Nobody puts Baby in a corner) je tako našel mesto v številnih glasbenih besedilih, Fall Out Boy so si stavek izbrali za naslov ene svojih pesmi, ustvarjalci nanizanke Veronica Mars pa za naslov ene izmed epizod. Da številnih omemb v filmih in nanizankah sploh ne omenjamo.

Ne tako uspešna kariera za Greyevo
Medtem ko je miganje v ritmu mamba Swayzeju zagotovilo še kar nekaj filmskih vlog, je bilo z njegovo soigralko Jennifer Grey drugače - po nekaj redkih vlogah v TV-nanizankah in TV-filmih je že skoraj utonila v pozabo, nato pa se pred leti "vrnila" kot sodelujoča v resničnostni oddaji Ples z zvezdami, požela kar nekaj aplavzov in predvsem medijske pozornosti, ki jo zdaj pametno trži.

Pred dnevi se je tako ob 25-letnici prvega predvajanja filma odpravila na "turnejo" po ZDA, da bi ta dan praznovala s svojimi oboževalci in sodelovala pri številnih jubilejnih predvajanjih po vsej državi. Že pred časom je napovedala, da bo napisala tudi avtobiografijo, v kateri se bo, jasno, posvetila tudi tej (najpomembnejši?) točki svoje kariere, vendar si je zdaj očitno premislila oz. pisanje knjige za nedoločen čas odložila.

Hungry Eyes

(I've Had) The Time of My Life (zadnji ples)

She's Like a Wind