Smithu se je letos nasmihala nominacija zaradi vloge v filmu Concussion. Foto: EPA
Smithu se je letos nasmihala nominacija zaradi vloge v filmu Concussion. Foto: EPA

Potem ko ga je okrcala nekdanja soigralka iz serije Princ z Bel Aira, je Smith končno spregovoril o najbolj pereči temi Hollywooda ta hip.

"Želim popraviti stvari, želim postati del rešitve. To nima nič s tem, ali sem nominiran ali ne. Niti ne gre za moje hlastanje po osvajanju nagrad. Takšno razmišljanje je površno. Nominiran sem bil že za oskarja in nikoli nisem izgubil proti belopoltemu igralcu. Zgubil sem proti Denzelu Washingtonu in Forestu Whitakerju," se je po poročanju spletne strani femalefirst.co.uk. branil Smith.

Igralec bo podobno kot njegova soproga Jada Pinkett Smith bojkotiral letošnjo prireditev. "Moramo razumeti, kaj se dogaja. Ne gre za delitev mi proti njim. To je nad nami. Sem član akademije, torej je to težava, ki jo moramo rešiti skupaj," je dejal Smith. Po njegovih besedah se dogajanje v ZDA odraža v Hollywoodu, zato želi postati del rešitve.

Že pred njim se je na seznam letošnjih nominirancev za oskarje ostro odzvala Pinkett Smithova. Kar pa je predvsem zmotilo Smithovo nekdanjo soigralko Janet Hubert, ki je namignila, da je njen burni odziv le posledica užaljenosti, da Smitha ni med nominiranci.

Čeprav so bili oskarji že lani predmet številnih kritik na račun premajhne raznolikosti (na družbenih omrežjih se jih je zasmehovalo pod oznako #OscarsSoWhite), so analitiki pred razglasitvijo nominirancev dobre možnosti napovedovali Idrisu Elbi (Beasts of No Nation), Smithu (Concussion) in Beniciu del Toru (Sicario). Toda na koncu sta svetli izjemi ostali biografska drama Straight Outta Compton in Creed, ki pa je nominacijo prinesel samo Silvestru Stallonu.