Zmagovalec Matt Stonie. Foto: EPA
Zmagovalec Matt Stonie. Foto: EPA

Oba tekmovalca prihajata iz San Joseja v Kaliforniji in sta že večkrat tekmovala v goltanju hotdogov. Stoniele tehta 56 kilogramov, Chestnut pa 104 kilograme. Čeprav je precej lažji Matt letos osvojil prvo mesto, pojedel je 62 "vročih psov", pa Joeyju ostaja rekorder z 69 hotdogi, ki jih je vase spravil leta 2013. Letos mu jih je uspelo pojesti "le" 60.

23-letni Stonie je za sobotno zmago prejel 10.000 dolarjev, poraženi 31-letni Chestnut pa je dejal, da je vesel konkurence in da že komaj čaka tekmovanje prihodnje leto. V moški konkurenci Stonie in Chestnut nimata konkurence, saj je tretjeuvrščenemu uspelo požreti le 35 hotdogov. Tri več je spravila vase zmagovalka med ženskami Miki Sudo iz Las Vegasa, ki je tako letos spet premagala Sonyo Thomas iz Virginije.

Tekmovanje pa so zaznamovali tudi protesti. Pred prizoriščem se je zbralo nekaj nasprotnikov tekmovanja, ki so v rokah nosili napise, kot so "živali niso naše", "ali okus opravičuje ubijanje?" in "to ni hrana, to je nasilje".

Za dan neodvisnosti v ZDA sicer vsako leto pripravijo vrsto nenavadnih tekmovanj. Tekmovanje v goltanju hotdogov ima 99-letno tradicijo pri čemer tekmovalci goltajo ločeno kruh in hrenovke ter vse skupaj sproti zalivajo z vodo.