UKC Maribor. Foto: BoBo/Mariborinfo/Miloš Vujinović
UKC Maribor. Foto: BoBo/Mariborinfo/Miloš Vujinović

Zdravstvene ustanove se, medtem ko se vladna pogajalska skupina in zdravniški sindikat dogovarjata o zbliževanju stališč z mediacijo, spopadajo z vse večjimi težavami.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je zaradi stavke soglasje za nadurno delo umaknilo 260 zdravnikov od 714, medtem jih je 60 odločitev že preklicalo. Kljub temu pa je kadrovski primanjkljaj precejšen, največ težav je na oddelku za anesteziologijo, kjer je govora o operativnih programih.

Sorodna novica Predsednik Fidesa: To ni več stavkovni boj, to je boj za demokracijo, etičnost in moralnost

"Anesteziologi oskrbujejo ORL, ginekologijo, celotno kirurgijo in tu se je obseg programov znižal tudi čez 30 odstotkov. Približna ocena je, da izgubljamo tam nekje med 2 in 3 milijone dohodka na mesec zaradi neizpolnjenih programov," pravi v. d. direktorja mariborske bolnišnice Vojko Flis in dodaja, da delajo v izrednih razmerah.

"To ne pomeni, da kake oddelke ali pa kar koli zapiramo, ampak še enkrat, obseg dela se je zmanjšal in dejansko brez dvoma delamo v izrednih razmerah," pravi Flis in dodaja, da so posledično tudi nerazumno dolge čakalne dobe, ki pa se še dodatno podaljšujejo.

"Nesprejemljivo dolgih čakalnih dob ne bomo rešili čez noč, tudi zaradi tega ne, ker evidence, kdo čaka, kje čaka, v kateri ustanovi čaka, niso urejene. Tako da je težko govoriti, kje so najdaljše, kje so krajše, če bi jaz bil bolnik, se ne bi strinjal niti z eno od teh čakalnih dob."

Z zornega kota bolnikov je takšno dogajanje nesprejemljivo, še pravi prvi mož mariborskega kliničnega centra Vojko Flis.