Fotokatalitične celice bi lahko zagotavljale samostojen vir elektrike za velike čistilne naprave. Foto: BoBo
Fotokatalitične celice bi lahko zagotavljale samostojen vir elektrike za velike čistilne naprave. Foto: BoBo

Raziskovalci na šanghajski univerzi Džiao Tong so pod vodstvom Janbiaa Liuja razvili fotokatalitično celico, ki z uporabo TNA-anode in katode na platinasti osnovi lahko istočasno čisti vodo ter proizvaja električno energijo, piše green.blorge.

Svetloba namreč povzroči, da se organske sestavine v odpadni vodi razgradijo, kar sproži kemično reakcijo, ki se pretvori v električno energijo na platinasti katodi.
Ekipi je na ta način uspelo razgraditi aromatike, azobarvila, farmacevtske proizvode, izdelke za osebno nego in sestavine, ki motijo delovanje endokrinskega sistema, in iz vseh jim je v celici uspelo pridobiti električno energijo.
Prehiteli so jih ameriški kolegi
Podoben dosežek je sicer uspel že njihovim kolegom na univerzi v Oregonu, vendar ameriška različica za razgradnjo organskih spojin uporablja mikrobne celice namesto svetlobe. Tamkajšnji znanstveniki so ob tem ugotovili, da največ energije proizvede grafitna anoda, prekrita z zlatom.

Oba sistema bi se tako v prihodnosti lahko uporabljala za poganjanje čistilnih naprav za vodo. Podobne rešitve namreč že uporabljajo nekateri industrijski proizvajalci npr. sladoleda in piva v Belgiji in na Nizozemskem.
Ti organske odpadke v vodi uporabijo za proizvodnjo metana, ki nato deloma sodeluje pri novi proizvodnji, a so te metode energetsko manj učinkovite.