Foto:
Foto:

Pristojni diplomati, ministri in vodje vesoljskih agencij so pred natanko 10 leti podpisali mednarodni dogovor o ISS-ju. Postaja sicer predstavlja združitev prejšnjih večinoma ruskih in ameriških vesoljskih postaj, v programu ISS-ja pa sodeluje 16 držav. Do zdaj so na njej bivali državljani 14 držav.

Kljub podpisu na današnji dan pa so pretekla še tri leta pravnih formalnosti in tehničnih prizadevanj do trenutka, ko so nanjo stopili astronavti, in sicer dva iz Rusije in dva iz ZDA.

Na postaji so izvedli več deset znanstvenih poskusov, svoj znanstveno-raziskovalni vložek pa bosta dodala tudi evropski raziskovalni laboratorij Columbus in japonski modul Kibo. Postajo v glavnem oskrbujejo ruska plovila Sojuz in Progress ter ameriški raketoplani, ki na postajo večinoma vozijo astronavte.

Razen astronatov je postajo obiskalo tudi nekaj "vesoljskih turistov", med zadnjimi ameriški miljarder madžarskega rodu, Charles Simonyi, ki je na ISS-ju preživel skoraj dva tedna. Bivanje ga je stalo 25 milijonov dolarjev.