Google bo le ena izmed hčerinskih družb Alphabeta. Foto: Reuters
Google bo le ena izmed hčerinskih družb Alphabeta. Foto: Reuters

Krovno podjetje Alphabet (v slovenskem prevodu Abeceda) bosta vodila soustanovitelja Googla Sergey Brin in Larry Page. Page bo glavni izvršni direktor Alphabeta, Brin pa njegov predsednik. Namen prestrukturiranja podjetja je, da se bodo lahko posamezna podjetja znotraj Alphabeta samostojno in neodvisno razvijala skupaj s svojimi znamkami. S tem so odgovorili tudi na kritike Wall Streeta oziroma vlagateljev, ki trdijo, da v zdajšnji organiziranosti ni jasno, katere ideje prinašajo denar.

Google bo tako le ena od hčerinskih družb, položaj glavnega izvršnega direktorja pa bo zasedel Sundar Pichai, ki je pri Googlu od leta 2004, ko se je podjetje s svojimi delnicami uvrstilo na borzo. Zdaj Pichal zaseda položaj višjega podpredsednika za produkte. Google se bo še naprej osredotočal na spletne produkte in iskalnik, pod njim še vedno ostajata Android in Youtube. Zadnji menda še ne prinaša dovolj dobička, zato bodo njegovi rezultati ostali skriti pod Googlom.

Pod Alphabetom številna podjetja
Pod Alphabetom bodo poleg Googla še Nest, ki razvija z internetom povezane gospodinjske aparate, Calico, ki išče izvir mladosti na znanstveni način, Fiber, ki ustvarja širokopasovna spletna omrežja po nekaterih mestih, ter Google X, katerega največji ponos je avtomobil brez voznika in ga bo še naprej vodil Brin. Pod dežnikom bosta tudi finančni veji Googla Ventures in Capital, ki financirata startup podjetja.

Vsako podjetje bo posebej poročalo o svojih rezultatih, tako da naj bi bilo v prihodnje jasno, kaj prinaša in kaj odnaša denar. Google je v zadnjem četrtletju ustvaril 17,7 milijarde dolarjev prihodkov, od tega 90 odstotkov z oglasi, in ustvaril 4,3 milijarde dolarjev dobička. Letos so se mu delnice podražile za 25 odstotkov, po objavi informacije o prestrukturiranju pa še za 6,2 odstotka na 673 dolarjev za delnico.