Kljub številnim neznankam uporabe metode CRISPR bodo na Kitajskem vseeno začeli poskuse na ljudeh. Foto: AP
Kljub številnim neznankam uporabe metode CRISPR bodo na Kitajskem vseeno začeli poskuse na ljudeh. Foto: AP

V poskusu bodo spremenjene imunske celice uporabili za zdravljenje bolnikov s pljučnim rakom, pri katerih so vsa dozdajšnja zdravljenja odpovedala, piše portal IFLScience. T-celicam bolnikov bodo s pomočjo metode CRISPR izrezali določen gen in celice nato znova vbrizgali v telo, te spremenjene celice, upajo znanstveniki, pa bodo nato po telesu pobile rakave celice.

Kljub jasnemu cilju poskusa pa je njegov glavni namen v bistvu preveriti varnost uporabe metode CRISPR v ljudeh, saj gre v tem trenutku še za najzgodnejšo fazo njene uporabe v ta namen. Znani so namreč že primeri, ko so s to metodo kot ciljnega izbrali napačen gen, za kar pa kitajski znanstveniki trdijo, da so uporabili zadosti varovalk, da se to ne bo zgodilo.

Poskus se bo zato najprej začel na enem bolniku z majhnimi odmerki, pri čemer bodo skrbno nadzorovali učinke, končni cilj pa je poskus razširiti na 30 ljudi. Druga glavna poanta poskusa pa bo določiti, ali bodo spremenjene imunske celice začele napadati vse naokoli ali zgolj rakave. Raziskovalci nameravajo namreč inhibirati gen PD-1, ki T-celicam preprečuje napadanje zdravih celic, kar pa rakave celice s pridom izkoriščajo.