37-letna italijanska astronavtka si bo lahko tudi na  mednarodni vesoljski postaji privoščila pravi espreso. Foto: EPA
37-letna italijanska astronavtka si bo lahko tudi na mednarodni vesoljski postaji privoščila pravi espreso. Foto: EPA

Sojuz s tričlansko posadko je za pot iz vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu potreboval nekaj manj kot šest ur. Trojici na mednarodni postaji so se pridružili še trije astronavti, poleg Cristoforettijeve še ruski kozmonavt Anton Škaplerov in njegov ameriški kolega Terry Virst. Tam bodo ostali do maja prihodnje leto. Italijanska astronavtka pa ne bo edina ženska na mednarodni postaji, saj je tam od konca septembra tudi Rusinja Jelena Serova. Tako sta drugič v 16-letni zgodovini ISS-ja na dolgotrajni misiji dve ženski.

Prihod novih članov posadke pomeni tudi veliko povečanje zalog hrane, ki med drugim tokrat vključujejo skoraj kilogram kaviarja in aparat za izdelavo espresa.

Astronavti se bodo razvajali s pravim espresom
Astronavti si bodo lahko pravo kavo tokrat prvič pripravili, zahvaljujoč 20-kilogramskemu aparatu ISSpresso, ki sta ga izdelali znano italijansko podjetje za proizvodnjo kave Lavazza in podjetje Argotec, ki je specializirano za izdelavo za vesolje primerne hrane in izdelkov.

Cristoforettijeva tako ne bo le prva astronavtka iz Italije v vesolju, ampak tudi prva astronavtka v zgodovini raziskovanja vesolja, ki si bo lahko tam privoščila pravi italijanski espreso, sta v izjavi sporočili podjetji.