Luna Enkelad od blizu. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Luna Enkelad od blizu. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Možnost življenja na lunah

Dokaze na Saturnovi luni Enkelad je ujela sonda Cassini, ki okrog Saturna kroži že 13 let, na Jupitrovi luni Evropa pa so dokaze odkrili s teleskopom Hubble, je na novinarski konferenci razkrila Nasa.

Nasini znanstveniki so povedali, da ogromne tvorbe na Enkeladu bruhajo pline, kar kaže na vodik, ki bi lahko zagotavljal življenje mikrobom. Vir plinov je hidrotermalna dejavnost na dnu oceana na Enkeladu. Tovrstni vroči vrelci na dnu morja pa so na Zemlji polni življenja, piše BBC. A sam obstoj teh vrelcev še ne zagotavlja, da življenje tam res obstaja, je pa močna spodbuda, da se znanstveniki vrnejo tja z bolj natančnimi instrumenti, ki bi lahko povzorčili izbruhe.

"V vsakem primeru se splača postaviti vprašanje, ali je življenje tam. Kajti vprašanje, zakaj ga v takih razmerah ni, je enako zanimivo," je pojasnil Hunter Waite, znanstvenik, ki dela pri projektu Cassini.

Voda tudi na Jupitrovi luni?
Na Jupitrovi luni Evropi pa so s teleskopom Hubble opazili ogromne tvorbe, ki bi bile lahko izbruhi materiala. Tvorbe so opazili na isti lokaciji leta 2014 in lani, dvigale pa so se visoko nad površje lune, tudi do 100 kilometrov. Raziskovalci domnevajo, da gre, podobno kot pri Enkeladu, za izbruhe vode izpod površja.

"To je največ, kar smo do zdaj dosegli, v poskusu prepoznavanja prostora s sestavinami, ki so potrebne za okolje, primerno za življenje," je povedal Thomas Zurbuchen z Nasinega direktorata vesoljskih odprav.

Možnost življenja na lunah