Rakave celice lahko pretentajo človekov imunski sistem. Foto: AP
Rakave celice lahko pretentajo človekov imunski sistem. Foto: AP



Ekipa raziskovalcev z londonskega University Collegea je odkrila, da tumorji na površini celic nosijo t. i. zastavice – gre za edinstvene mutacije tumorjev –, ki bi jih človeške T-celice lahko prepoznale in uničile.

Najpomembneje pri tem odkritju pa je to, da nekatere izmed teh zastavic, znanih tudi kot antigeni, predstavljajo najzgodnejše mutacije bolezni in se pojavijo na površini vseh celic tumorja, in ne le na površini nekaterih.

Pri tem so sodelavci raziskovalne ekipe izolirali T-celice iz vzorcev dveh bolnikov s pljučnim rakom, ki so bile zmožne prepoznati te antigene. V razvoju bolezni rakave celice namreč lahko izključijo ta obrambni mehanizem telesa.

Soavtor raziskave Sergio Quezada je odkritje opisal takole: "Imunski sistem telesa deluje kot policija, ki poskuša nadvladati različne kriminalce. Genetsko raznoliki tumorji so kot tolpa nepridipravov, ki so vpleteni v različna kazniva dejanja. In imunski sistem poskuša vse to obvladati. Naša raziskava kaže, da namesto da policija brezciljno išče storilce po vseh soseskah, ji damo informacije, kje lahko najde vodjo, in se tako znebi nadlege za večno. Imunskemu sistemu bomo tako lahko dali točna navodila, kako naj prepozna in napade tumorje."

Načrt je, da v dveh letih preidejo od raziskav do kliničnih poskusov.