Ötzija hranijo v posebno prirejenem prostoru v muzeju v Bolzanu. Foto: EPA
Ötzija hranijo v posebno prirejenem prostoru v muzeju v Bolzanu. Foto: EPA
Na podlagi specifične genske mutacije so ugotovili, da ima Ötzi vsaj 19 živih sorodnikov. Foto: EPA

Raziskovalci z Inštituta za pravno medicino medicinske fakultete v Innsbrucku so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA odvzeli vzorce DNK-ja okoli 3700 krvodajalcem in jih tudi prosili za podatke o njihovih prednikih.

Pri Ötziju so namreč odkrili specifično gensko mutacijo, ki se po besedah avstrijskih raziskovalcev ujema s tisto, ki so jo zasledili v odvzetih DNK-vzorcih. Nihče izmed krvodajalcev pa sicer ni bil obveščen, da je v daljnem sorodstvu z ledenodobnim moškim.

Avstrijski raziskovalci menijo, da bi lahko na podobne genske mutacije naleteli v bližnjih pokrajinah, v Engadinski dolini v Švici (tam je najbolj svetovljansko švicarsko letovišče St. Moritz) ter na Južnem Tirolskem, kjer bodo skušali narediti tudi podobno raziskavo.

Ötzi naj bi umrl zaradi udarca po glavi
Mumificirano telo neolitskega človeka, ki ga hranijo v Južnotirolskem deželnem arheološkem muzeju v Bolzanu v Italiji, so našli septembra 1991 v Ötztalskih Alpah, v bližini gora Similaun in Hauslabjoch na meji med Avstrijo in Italijo, okoli 100 metrov na ozemlju Italije.

Avstrijski preiskovalci so najdbo sprva obravnavali kot novodobno truplo in ga grobo izklesali iz ledu, pri čemer so ga nekoliko poškodovali. Šele ko so ga prepeljali v mrtvašnico v Innsbrucku, so ugotovili, da gre za prazgodovinskega človeka.

Ötzi, ki je ime je dobil po bližnji dolini Ötz, velja za eno največjih arheoloških najdb v zadnjem času. Velik je bil okoli 159 centimetrov in star približno 46 let, nosil je gamaše iz kozje kože in slamnato ogrinjalo, pestili pa so ga vnetje sklepov in gliste. V njegovi bližini sta ležala bakrena sekira in tul s puščicami.

Znanstveniki so najprej menili, da je umrl zaradi lakote in mraza, toda poznejše raziskave so pokazale, da je bil smrtno ranjen, saj so ugotovili, da ga je v levo ramo zadela puščica, ki mu je poškodovala arterijo pod ključnico. Kri, ki je odtekala po poškodbi, je povzročila velik hematom v prsni votlini.

Pozneje so s pomočjo računalniške tomografije odkrili temne lise na hrbtni strani možganov in menili, da je najverjetneje umrl zaradi poškodbe glave, ki naj bi bila posledica udarca po glavi.