Ameriška astronavta Rick Mastracchio in Mike Hopkins sta v soboto uspešno opravila peturni vesoljski sprehod. Foto: EPA
Ameriška astronavta Rick Mastracchio in Mike Hopkins sta v soboto uspešno opravila peturni vesoljski sprehod. Foto: EPA

"Deseti letošnji vesoljski sprehod na Mednarodni vesoljski postaji se je uradno začel," je okoli 13. ure po srednjeevropskem času sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa, ko sta ameriška astronavta drugič v nekaj dneh zapustila notranjost ISS-ja.

Črpalka za hlajenje v velikosti hišnega hladilnika, ki skrbi za to, da oprema na vesoljski postaji ostane hladna, je sicer odpovedala 12. decembra, verjetno zaradi pokvarjenega ventila.

Ameriška astronavta Rick Mastracchio in Mike Hopkins sta v soboto uspešno opravila pet ur in pol dolg vesoljski sprehod, med katerim sta odklopila pokvarjeno črpalko na zunanji strani postaje in jo tudi odstranila, čeprav je bila odstranitev predvidena šele za naslednji vesoljski sprehod.

Po težavah s črpalko težave z vesoljsko obleko
Potem ko sta se astronavta vrnila na ISS, pa so nastopile težave v hladilnem sistemu Mastracchiove vesoljske obleke. Astronavt zato danes nosi prirejeno rezervno obleko, ki jo imajo na postaji, so sporočili iz Nase.

Tokratne težave naj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ne bi bile podobne tistim julija, ko so vesoljski sprehod prekinili zaradi nevarnega uhajanja vode v čelado italijanskega astronavta Luce Parmitana.