Šlo naj bi za nejobsežnejšo serijo napadov v zgodovini. Foto: EPA
Šlo naj bi za nejobsežnejšo serijo napadov v zgodovini. Foto: EPA

Varnostna družba McAfee, ki je odkrila vdore, meni, da je v ozadju napadov en "glavni igralec", a ga niso želeli poimenovati, toda nekdo izmed strokovnjakov za varnost je povedal, da dokazi kažejo na Kitajsko.
Dolg seznam žrtev v petih letih vdorov vključuje vlade ZDA, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vietnama in Kanade, Zvezo jugovzhodnih azijskih narodov (ASEAN), Mednarodni olimpijski komite (MOK), svetovno protidopinško agencijo in vrsto družb, od obrambnih pogodbenikov do visokotehnoloških družb. Pri ZN-u so hekerji leta 2008 vdrli v računalniški sistem sekretariata v Ženevi, se tam neopaženo skrivali skoraj dve leti in potiho prečesali množico tajnih podatkov.
"Celo nas je presenetila izjemna raznolikost tarč, drznost storilcev pa nas je šokirala," je v 14-stranskem poročilu zapisal podpredsednik McAfeeja Dmitri Alperovitch. "Kaj se dogaja z vsemi temi podatki ..., je še vedno odprto vprašanje. A če bo uporabljen le delček za izdelavo konkurenčnejših proizvodov ali za premaganje tekmeca pri ključnem pogajanju, predstavlja izguba velikansko gospodarsko grožnjo."
Najdaljši trajal 28 mesecev
McAfee je za obseg hekerskega vdora izvedel marca letos, ko so njegovi raziskovalci med pregledovanjem vsebin strežnikov odkrili vpise napadov.

Napade so označili za "Operacijo sumljivi RAT" (RAT je kratica za "remote access tool" oz. "orodje za oddaljen dostop", op. a.) in dejali, da najzgodnejši vdori segajo v sredino leta 2006, čeprav lahko obstajajo tudi drugi, še nezaznani vdori.
Nekateri izmed vdorov so trajali le mesec dni, a najdaljši - tisti v Olimpijski komite neimenovane azijske države - je po McAfeejevem poročilu trajal s presledki 28 mesecev. "Družbe in vladne agencije posiljujejo in plenijo vsak dan. Z brezvestnimi tekmeci izgubljajo gospodarsko prednost in državne skrivnosti," je za Reuters povedal Alperovitch. "Gre za največji prenos bogastva v smislu intelektualne lastnine v zgodovini. Obseg tega je resnično zastrašujoč."

Podatki, zanimivi za Peking
Ob tem je povedal še, da je McAfee obvestil vseh 72 žrtev napadov, ki jih preiskujejo agencije po vsem svetu. Več podrobnosti, vključno z imeni družb, ni želel dati.
McAfee je o odkritju obvestil tudi Jima Lewisa, kibernetičnega strokovnjaka Centra za strateške in mednarodne študije. Ta je za The Telegraph povedal, da je zelo verjetno, da je za napade odgovorna Kitajska, ker so nekatere izmed tarč imele podatke, ki bi še posebej zanimali Peking. V sisteme MOK-a in številnih državnih olimpijskih komitejev so, denimo, vdrli ob pripravah na olimpijske igre v Pekingu leta 2008.