Raziskovalci bodo na miših ugotavljali, kakšne spremembe na ravni celic in molekul pusti dolga misija. Foto: MMC RTV SLO
Raziskovalci bodo na miših ugotavljali, kakšne spremembe na ravni celic in molekul pusti dolga misija. Foto: MMC RTV SLO

Satelit Bion-M so izstrelili s kozmodroma Bajkonur ob 14. uri po moskovskem času, zunaj Zemljine atmosfere pa bo ostal en mesec. Med živimi bitji, ki jih je ponesel s sabo v orbito, so tudi ribe in druge manjše živali. Različne skupine živali so ločene med sabo.

Glavni predmet raziskovanja so sicer miši, ki so tokrat prvič poletele v vesolje v biološkem satelitu. Raziskovalci bodo namreč prav na miših ugotavljali, kakšne spremembe na ravni celic in molekul pusti dolga misija. Za miši je namreč 30 dni glede na celoten življenjski cikel precej dolga doba. To jim bo pomagalo pri pripravah na prvo človeško misijo na Mars, pojasnjujejo.

Z mišmi pa so imeli že pred izstrelitvijo kar nekaj težav. Tri so namreč morali zamenjati, saj so bile tako agresivne, da je ena celo poginila.

Raketa Sojuz, ki je v vesolje ponesla satelit Bion-M, je sicer v orbito poslala še šest drugih satelitov - enega ruskega, tri nemške, enega ameriškega in enega južnokorejskega. Ti bodo namenjeni testiranju različnih tehnologij.