V raziskavi so moške razdelili v štiri skupine, odvisno od količine soje, ki so jo zaužili.+ Foto: EPA
V raziskavi so moške razdelili v štiri skupine, odvisno od količine soje, ki so jo zaužili.+ Foto: EPA

Študija, ki jo je objavil časopis Human Reproduction, navaja, da se je v mililitru semena sodelujočih, ki so redno vsaka dva dni uživali sojo, število spermijev zmanjšalo kar za 41 milijonov. Avtorji študije menijo, da umetno gojeni estrogeni v živilih, kot so tofu, sojino meso ali mleko lahko vplivajo na hormone.

V raziskavi na harvardski šoli za javno zdravje (Harvard School of Public Health) so opazovali 99 moških, ki so obiskovali kliniko za plodnost skupaj s svojimi partnericami. Razdelili so jih v štiri skupine, odvisno od količine sojinih izdelkov, ki so jih zaužili. "Normalna" koncentracija sperme pri moškem je med 80 in 120 milijonov spermijev v milimetru sperme, pri skupini, kjer so sojo uživali vsak drug dan, pa je bilo število kar za 41 milijonov nižje.

Jorge Chavarro, ki je vodil raziskavo, je dejal, da bi lahko na proizvodnjo spermijev vplivala kemična snov izoflavon, ki je v soji in ima podoben učinek kot ženski hormon estrogen.

Hkrati nekateri strokovnjaki opozarjajo, da večina moških v Aziji uživa veliko sojinih izdelkov, vendar nimajo težav s plodnostjo.