Večno vprašanje - ali smo v vesolju sami ali ne - še naprej ostaja brez odgovora, ugibanj o tem pa je nešteto. Foto: EPA
Večno vprašanje - ali smo v vesolju sami ali ne - še naprej ostaja brez odgovora, ugibanj o tem pa je nešteto. Foto: EPA

V zadnjih letih so znanstveniki izven sončnega sistema odkrili okoli 330 planetov, kar je spremenilo ocene o številu civilizacij, ki bi lahko obstajale v naši galaksiji. Po najnovejših ocenah, ki so pravzaprav le ugibanja, je v Rimski cesti najmanj 361 inteligentnih civilizacij, po nekem drugem scenariju pa jih je celo 37.964.

Forgan, ki je izvedel najnovejši izračun, je priznal, da gre pri teh izračunih pravzaprav za ugibanja oziroma "proces kvantificiranja našega neznanja."

Pristop škotskega znanstvenika je pravzaprav simulacija galaksije, ki je podobna naši, v kateri se preučuje nastajanje novih solarnih sistemov znotraj galaksije na osnovi zbranega znanja o obstoju t. i. eksoplanetov v naši galaktični soseski. Takšne simulacije so nato podvržene različnim scenarijem. Prvi od njih predpostavlja, da je nastanek življenja težak, a je evolucija enostavna in lahka. Po tem scenariju je v tej simulacije naše galaksije 361 civilizacij.

Drugi scenarij obratno predpostavlja, da nastanek življenja ni težek, a da je razvoj inteligentnega življenja zelo težaven. Po tem scenariju se število civilizacij povzpe na 31.513 civilizacij. Zadnji scenarij, ki je pravzaprav najbolj priljubljena teorija o nastanku življenja na Zemlji, preiskuje možnost prenosa življenja s planeta na planet prek asteroidov. V Rimski cesti je po tem scenariju poleg naše še kar 37.964 civilizacij.

C. R.