Se vidimo čez 113 let ... Foto: Mirko Čavničar, AD Orion
Se vidimo čez 113 let ... Foto: Mirko Čavničar, AD Orion
Venere ob Soncu ne bo 113 let

V Sloveniji smo zaradi lege lahko opazovali le zadnji del prehoda Venere čez Sončevo ploskev. Nekaj čez 5. uro, ko je Sonce pokukalo izza Meljskega hriba v Mariboru, je imelo v levem kotu majhno liso - odsev Venere. Predsednik Astronomskega društva Orion, dr. Igor Žiberna, je ob tem povedal: "Dejansko lahko v živo, neposredno opazujemo premikanje planeta. Sonce je pač fiksno in v uri in pol smo videli, da se je Venera premaknila. Opazovali smo 3. in 4. stik, se pravi takrat, ko se Venera dotakne notranje strani Sončevega roba in takrat, ko zapusti Sončevo ploskev."


"Zahtevna" astronomska poslastica
Za nastanek tovrstnega pojava je nujnih več pogojev. Dr. Žiberna poenostavlja: "Venera, Zemlja in Sonce se morajo znajti v isti liniji. Ker je Venerina orbita nekoliko drugačna od Zemljine, nagnjena je na Zemljino orbito za kot 3,4 stopinj, je ta pojav precej redek, pojavlja se v nekih periodah."

Velik odziv občanov
Tudi zaradi idealnega vremena je bil pojav v Mariboru dobro viden s prostim očesom, seveda s posebnimi filtri, pa tudi skozi šest teleskopov. Obiskovalci so komaj čakali, da pridejo na vrsto. Navdušena gospa je povedala: "V taki astronomski dobi pa redkokatera generacija živi, toliko edinstvenih dogodkov zadnje čase." "Jaz sem videl neko oranžno piko, mislim rdečkasto, pa ena mala črna pikica noter … " pa je dodal mlajši gospod.
Naslednja priložnost opazovati Venero, ki na poti okoli Sonca zaide med Zemljo in Sonce, bo pri nas šele čez nekaj generacij, natančneje čez 113 let.
Ana-Marija Bosak, Regionalni center RTV Maribor

Venere ob Soncu ne bo 113 let