Vsi vesoljci EVA-e doslej so šli v vesolje bodisi z Rusi bodisi z Američani. Foto: EPA
Vsi vesoljci EVA-e doslej so šli v vesolje bodisi z Rusi bodisi z Američani. Foto: EPA

Četverico so izbrali izmed več kot 8.000 prijavljenih, iz agencije pa so sporočili, da so mlad in izjemno sposobni posamezniki. Vesoljce bo zdaj čakalo naporno urjenje, da bodo potem lahko odšli na mednarodno vesoljsko postajo, izključena pa ni niti možnost za misijo na Luno.

"Iščemo štiri nove evropske vesoljce," je dejala Simonetta Di Pippo, direktor vesoljskih posadk. "Nova imena bomo oznanili v sredo, do takrat pa jih skrivamo. To so zelo mladi kandidati. Moram reči, da smo pri kandidatih našli zelo visoko raven strokovnosti in sposobnosti. Začeli smo z 8.400, končati pa smo morali s štirimi, zato si lahko predstavljate, kako težko je bilo. Zelo ponosen sem na to, kar smo videli v zadnjih tednih."

Tokraten nabor je prvi po letu 1992, trenutno pa ima EVA (Evropska vesoljska agencija) osem vesoljcev, ki prihajajo iz Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Nizozemske in Švedske. Med njimi ni nobene ženske.

Večina od več kot 8.000 prijavljenih je iz Francije (22,1 odstotka), sledijo Nemčija, Italija, Velika Britanija in Španija. Med prijavljenimi je 16 odstotkov žensk. Kot je dejala Di Pippojeva, bo ženska izbrana, ne zato ker je ženska, temveč ker bo odlično izpolnjevala visoke zahteve.

K. T.