Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Svenšek

Slovenija Ob prošnji po finančni pomoči se ljudje na humanitarce obračajo tudi po psihološko podporo

27.09.2021

Stopnja tveganja revščine in socialne izključenosti sta se v epidemičnem letu 2020 povečali. Prav tako se je povečalo število ljudi, ki se na pomoč obračajo k humanitarnim organizacijam. Te ob finančni zaznavajo predvsem porast duševnih stisk in stresa.

30 let tolarja Denarna osamosvojitev Slovenije: napeta nočna seja prinese tolar

08.10.2021

Pomemben del osamosvajanja je bila uvedba lastnega denarja. Priprave niso potekale na očeh javnosti, a takoj ob izteku brionskega moratorija je bil tolar sprejet. Po 30 letih in evru je v obtoku še vedno 31,7 milijona evrov tolarskih bankovcev in bonov.

30 let Brionska deklaracija je končala vojno in Slovenijo postavila na politični zemljevid

07.07.2021

Pred 30 leti je bila podpisana Brionska deklaracija, ki je končala vojno v Sloveniji. Osamosvojitveni procesi so bili zamrznjeni za tri mesece, a Slovenija je s to deklaracijo po besedah zgodovinarja Gašpariča postala partner v mednarodni politiki.

30 let Mediji v vojni: "Občutek, da to, kar delamo, nekaj šteje"

04.07.2021

Med vojno za Slovenijo so pomembno vlogo odigrali mediji. Predvsem nacionalna televizija in radijski programi so najbolj ažurno prinašali vesti o spopadih in vseh diplomatskih prizadevanjih mlade države. Za ustvarjalce programov se delo ni končalo.

Mednarodni odmev vojne Slovenija kot edini rešljiv del jugoslovanskega gordijskega vozla

03.07.2021

Osamosvajanje Slovenije je v tujini le redko naletelo na glas podpore. Svetovne velesile jugoslovanskega vprašanja niso poznale niti razumele, razdružitev se jim ni zdela logična rešitev. Na njihova stališča je usodno vplival vojaški spopad v Sloveniji.

30 let od začetka vojne za Slovenijo "Najpomembneje je, da smo se izognili širšemu nasilju"

27.06.2021

Veselje ob razglasitvi samostojne države se še ni končalo, ko so pred 30 leti iz vojašnic JLA proti slovenskim mejnim prehodom krenila vojaška vozila. "Intervencija JLA v Sloveniji je prišla s tiho podporo Zahoda," pove zgodovinar Blaž Torkar.

Razstava v MNZS: 30 let Slovenije "Nastanek nove države ni le politični akt, s sabo prinese veliko stvari"

26.06.2021

Knjiga, ki spremlja vsa področja 30 let države, športniki, ki Slovenijo postavljajo v ospredje svetovne javnosti, inovacije v tehnološkem, medicinskem, kulturnem svetu, pa tudi apatija politične participacije, gospodarski kriminal, socialne neenakosti.

Dan državnosti 30 let od razglasitve samostojnosti: skupni projekt, ki je prinesel mnogo sprememb

25.06.2021

Pol leta po prepričljivi plebiscitni odločitvi, da gre Slovenija na samostojno pot, je bilo s sprejetjem ključnih dokumentov osamosvajanje končano. 25. junija 1991 so potrdili, dan pozneje pa pred ljudmi razglasili samostojno in neodvisno Slovenijo.tj

Prva prisega Ko je TO dobil prve redne vojake: vsi so upali, da orožja ne bodo uporabili

02.06.2021

"Slovesno prisegam, da bom branil samostojnost, neodvisnost, svobodo in ozemeljsko celovitost moje domovine Republike Slovenije ter vestno in odgovorno izvrševal svoje dolžnosti v njeni obrambi," se je 2. junija 1991 slišala prisega slovenskih nabornikov.

Intervju "Na bližnji fakulteti se ukvarjajo z drugimi osončji. Mi pa bi bili ozko vezani na ta prostor?"

24.05.2021

"Če želiš imeti sistematični pogled na družbo, ki jo moramo zgodovinarji temeljito poznati, je nujen interdisciplinaren pristop," pravi predstojnik ljubljanske zgodovinske katedre Dušan Mlacović. Stroge delitve na humaniste in naravoslovce so zgrešene.

Koščki sestavljanke "Vprašanje, kako bi se razpletlo, če ob pekrskih dogodkih na ulice ne bi šla množica ljudi"

23.05.2021

"Prvič se merita slovenska teritorialna obramba in JLA skozi puškino cev. Ti dogodki kažejo, da osamosvojitev ne bo ne lahka ne mirna," s temi besedami je Breda Čepe na Radiu Maribor opisovala napeto situacijo 23. maja 1991 v Pekrah pri Mariboru.

1920 Medvojni alpinistični matriarhat: dve plezalki preplezali tretjino vseh prvenstvenih smeri

08.05.2021

V medvojnem obdobju, ki je bil čas obnove, a hkrati vzpostavljanja novega življenja, sta v nepreplezanih stenah slovenskih gora svoj pomemben pečat pustili Pavla Jesih in Mira Marko Debelak.

Stran 6 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov