Berlusconi in Gadafi sta se v Rimu udeležila slovesnosti ob drugi obletnici italijansko-libijskega dogovora, na kateri je med drugim nastopilo 30 čistokrvnih libijskih konj, ki so jih posebej za to priložnost z letalom pripeljali iz Tripolija. Foto: EPA
Berlusconi in Gadafi sta se v Rimu udeležila slovesnosti ob drugi obletnici italijansko-libijskega dogovora, na kateri je med drugim nastopilo 30 čistokrvnih libijskih konj, ki so jih posebej za to priložnost z letalom pripeljali iz Tripolija. Foto: EPA
Gadafi bi pomagal EU-ju

Gadafi, ki je na obisku v Italiji, je pojasnil, da Libija za Afričane predstavlja vrata v Evropo in da bi se Evropa "lahko spremenila v Afriko". "Jutri Evropa morda ne bo več evropska in bo celo črna, saj si na milijone Afričanov želi vstopiti vanjo," je dejal na ceremoniji v Rimu. "Ne vemo, kaj se bo zgodilo, kakšen bo odziv belih in krščanskih Evropejcev, ki bodo priča pritoku lačnih in ignorantskih Afričanov. Ne vemo, ali bo Evropa ostala razvita in združena celina ali pa bo uničena, kot se je zgodilo ob napadih barbarov," je še dodal, stoječ ob svojem gostitelju, italijanskem premierju Silviu Berlusconiju.

Bruselj ni komentiral, nevladne organizacije kritične
V Bruslju Gadafijevih zahtev niso želeli komentirati. Tiskovni predstavnik Evropske komisije Matthew Newman je dejal, da EU lahko razmere izboljša le z dialogom in boljšim sodelovanjem, še posebej kar zadeva nezakonito priseljevanje.

Na Gadafijeve izjave so se ogorčeno odzvale nekatere nevladne organizacije. Humanitarna organizacija Pro Asyl je poudarila, da Evropa ne bi smela sodelovati z diktaturo, ki ne spoštuje človeka. V skladu z dogovorom iz leta 2009 Italija namreč deportira v Libijo vse, ki jih v mednarodnih vodah zasačijo pri poskusu nezakonitega prihoda v Evropo, zaradi česar je bila deležna ostrih kritik.

Podatki Evropske komisije kažejo, da je število migrantov, ki skušajo nezakonito vstopiti v Italijo, leta 2009 padlo na 7.300, še leta 2008 pa jih je bilo 32.052. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) poudarja, da se za številnimi migranti po vrnitvi v Libijo izgubi vsaka sled.

Italijanska dekleta skušal spreobrniti k islamu
Libijski voditelj je med tridnevnim obiskom v Italiji vznemiril tamkajšnjo javnost z izjavo, da bi se morala Evropa spreobrniti v islam, h kateremu je skušal med posebnim predavanjem spreobrniti več kot 200 mladih italijanskih deklet. Vatikan je v odzivu poudaril, da Gadafijeve besede kažejo nespoštovanje do papeža in do pretežno katoliške Italije.

Libijski voditelj je z obiskom Italije počastil drugo obletnico sklenitve dogovora, v skladu s katerim bo Italija Libiji namenila pet milijard dolarjev kompenzacije za škodo, ki je bila povzročena v času njene 30-letne okupacije. Gadafi in Berlusconi sta govorila o libijskem odkupu orožja od Italije, libijski voditelj pa je rojake pozval k vlaganjem na Apeninskem polotoku.

Gadafi bi pomagal EU-ju