Benedikt XVI. je opozoril, da Italija potrebuje priseljence, ker opravljajo delo, ki ga drugi nočejo. Foto: Reuters
Benedikt XVI. je opozoril, da Italija potrebuje priseljence, ker opravljajo delo, ki ga drugi nočejo. Foto: Reuters

Ob koncu tradicionalnega sobotnega blagoslova je poglavar Rimskokatoliške cerkve opozoril, da priseljenci iščejo boljše življenje v državi, ki jih potrebuje, a jim kljub temu zaradi njihovega statusa grozi izkoriščanje. Vse je pozval, naj "pogledajo v obraz drugim in odkrijejo, da imajo dušo, zgodovino, življenje, osebo, ki jo Bog ljubi kot mene".

"Vsak priseljenec je človeško bitje - različno zaradi roda, kulture in tradicije - a bitje, ki ga je treba spoštovati, ki mora imeti pravice, še posebej pri delu, kjer je skušnjava, da bi jih izrabljali, velika", je dejal Benedikt XVI. Hkrati je obsodil zatekanje k nemirom: "Nasilje ne sme biti nikoli za nikogar način reševanja razlik".

Priseljence odpeljali
Najmanj 37 ljudi je bilo ranjenih v dva dni trajajočih nemirih v kalabrijskem mestecu Rosarno. Potem ko se je na stotine priseljencev v četrtek uprlo zaradi streljanja, v katerem sta bila dva izmed njih ranjena, so prebivalci Rosarna izvedli povračilne ukrepe. Nasilje se je, potem ko so večino priseljencev odpeljali z avtobusi ali pa so odšli sami, umirilo. Nemiri so pokazali, da med priseljenci in Italijani vre. Številni Italijani so do tujcev sumničavi, hkrati pa se na njih zanašajo kot na poceni delavno silo za opravljanje del, ki jih večina Italijanov ne želi opravljati.

Priseljence izkorišča tudi mafija
Italijanska vlada je napovedala, da bo priseljence, večinoma iz severne in zahodne Afrike, izgnala iz države. Težava z nezakonitimi priseljenci je v Italiji tesno povezana z organiziranim kriminalom. Kalibrijska mafija, ki nadzira večino trgovine z mamili v Evropi, je svoje lovke razširila na področje priseljenske problematike. Lokalna mafija 'Ndrangheta nadzira trg dela, ki zaposluje naraščajoče število nezakonitih sezonskih dnevnih delavcev. Delavci živijo v zelo slabih pogojih in delajo za skromno plačilo, od katerega morajo del plačati svojim šefom. Delavske zakone ter socialne in zdravstvene predpise ignorirajo, prav tako pa ne plačujejo davkov in socialnih prispevkov.