Bo Grčija z novim reformnim programom prepričala članice Evropske unije in prejela še preostanek denarne pomoči, s katero bi se država izognila bankrotu? Foto: Reuters
Bo Grčija z novim reformnim programom prepričala članice Evropske unije in prejela še preostanek denarne pomoči, s katero bi se država izognila bankrotu? Foto: Reuters
Grško finančno ministrstvo v Atenah
Pod taktirko Sirize so na grškem finančnem ministrstvu spisali nov program reform, ki očitno temeljijo na starem programu prejšnje vlade. Foto: Reuters

Programski cilj reform, ki jih je sestavila nova grška vlada pod vodstvom premierja Aleksisa Ciprasa, predvideva proračunski presežek 1,5 odstotka BDP-ja, s čimer so prepolovili cilj stare grške vlade. Za leta 2015 Grčiji napovedujejo rast 1,4 odstotka, predtem je bila napovedana kar 2,9-odstotna rast BDP-ja.

"Rešitve so znane: ali bo sledilo rezanje ali pa podaljšanje dosedanjih ukrepov oziroma bo poplačilo dolga vezano na povečanje rasti in/ali izvoza, lahko sledijo tudi nižje obrestne mere," je namestnik finančnega ministra Dimitris Mardas povedal za grški finančni dnevnik Naftemporiki.

Na prodaj pirejsko pristanišče in letališča
Grčija si obeta 1,5 milijarde prihodkov od prodaje državnega premoženja. Pri tem v načrtu prodaje ostaja tudi največje pristanišče v državi v Pireju, za katerega se že dalj časa zanima Kitajska oz. kitajske državne družbe. Ladjarstvo sicer predstavlja tradicionalni steber grškega gospodarstva, pirejsko pristanišče pa ob izrednem gospodarskem pomenu velja tudi za simbol države. Od infrastrukture bodo na prodaj tudi regionalna letališča, zlasti na otokih. Vseeno je to 700 milijonov evrov manj, kot si je obetala prejšnja vlada Antonisa Samarasa.

Z nadzorom in licencami do več denarja
Glede na dostopen osnutek grško finančno ministrstvo pričakuje, da se bo veliko pričakovanih prihodkov steklo od posebnega nadzora bančnih nakazil v tujino (725 milijonov evrov). Sredstva naj bi se v proračun stekla še s pomočjo boja zoper izogibanje plačevanju davka na dodano vrednost (350 milijonov evrov), javnih razpisov za televizijske licence (350 milijonov evrov) ter poravnav s področja davčnih dolgov in dolgov, vezanih na prispevke za socialno varnost (600 milijonov evrov).

Brez dogovora Grčiji grozi bankrot
Grški predstavniki s posojilodajalci v Bruslju nadaljujejo pogajanja o končnem programu reform, v zameno za katerega naj bi Evropska unija Atenam izplačala preostanek od skupno 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči. Če Grčija s posojilodajalci ne bo dosegla dogovora, bo to državo potisnilo v bankrot in prisililo k izstopu iz območja evra.

Po napovedih bodo finančni ministri evroobmočja reformni program ocenili in morebiti potrdili na srečanju v sredo.