Ni jasno, kateri resor bo Violeti Bulc dodelil predsednik komisije Juncker,če jo o sprejel v ekipo. Foto: BoBo
Ni jasno, kateri resor bo Violeti Bulc dodelil predsednik komisije Juncker,če jo o sprejel v ekipo. Foto: BoBo
Jean-Claude Juncker
Juncker naj bi v sredo oznanil mini rošado v prihodnji komisiji. Časa nima veliko. Ne glede na hitenje pa mu verjetno roka za začetek mandata, 1. november, ne bo uspeli spoštovati. Foto: Reuters
Resor Bulčeve znan šele v sredo
Bulčeva z Junckerjem na štiri oči v torek

Kot je za Radio Slovenija poročala bruseljska dopisnica, bodo od tega srečanja odvisni tudi nadaljnji koraki. Z Junckerjem se bo Violeta Bulc sešla v torek ob 18. uri.

EuropeanVoice medtem poroča, da se bo Violeta Bulc danes v Bruslju pogovarjala z evropskimi poslanci, pa tudi z Janezom Potočnikom, sedanjim evropskim komisarjem iz Slovenije.

Tako kot druge kandidate naj bi Juncker na kratkem pogovoru preveril, ali jo želi v svoji ekipi, pri čemer naj bi bila merila kompetentnost, neodvisnost in privrženost Evropski uniji. Šele po sestanku se bo odločil, kateri resor ji bo zaupal, so napovedali.

Najpreprostejša rešitev bi bila, da jo imenuje na izpraznjeno mesto podpredsednice za energetsko unijo, saj bi bilo v tem primeru treba opraviti le eno zaslišanje in bi lažje lovili tesne roke. Ker pa Bulc tako rekoč nima izkušenj niti v politiki niti v energetiki, se zdi verjetnejši scenarij, da bi ji Juncker dodelil mesto resorne komisarke. Dodelitev drugega resorja pa pomeni sprožitev plazu novih zaslišanj poleg zaslišanja Violete Bulc, poroča EuropeanVoice.

Kateri resor in s čigavo podporo?
Pri tem se neuradno omenjata digitalno gospodarstvo in družba, pa tudi kultura ter nekateri drugi resorji. Ena izmed možnosti je tudi, da Juncker Bulčevi dodeli prometni resor, ki naj bi ga v prihodnje sicer vodil Slovak Maroš Šefčovič. A poslanci v odboru za promet so že izrazili svoje nasprotovanje tej spremembi.

Ne glede na področje bo imela izjemno malo časa za pripravo in lobiranje v Evropskem parlamentu, kjer jo podpira njena liberalna skupina, medtem ko sta se največji dve - ljudska stranka in socialisti - še sredi preteklega tedna zavzemali za komisarsko kandidaturo socialistke Tanje Fajon. Zdaj obe skupini uradno pravita, da se bosta opredelili po zaslišanju.

Datum zaslišanja Bulčeve še ni potrjen, po neuradnih napovedih naj bilo naslednji ponedeljek v Strasbourgu, torej dva dni pred napovedanim glasovanjem Evropskega parlamenta o Junckerjevi komisiji. Vprašanje slovenske kandidatke je zdaj edino odprto vprašanje, ki lahko povzroči zamudo pri imenovanju nove Evropske komisije, je še poročala Erika Štular.

Navzkrižje interesov pri Bulčevi?
Na novinarski konferenci v Bruslju je bilo danes zastavljeno tudi vprašanje glede morebitnega navzkrižja interesov zaradi poslovnih dejavnosti Bulčeve. Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Schinas je odgovoril, da bo Juncker na pogovoru preveril vse vidike njene kandidature, spomnil pa je tudi, da mora vsak kandidat podati izjavo o finančnih interesih.

Bulčeva je sicer 100-odstotna lastnica podjetja Vibacom, ki razvija orodja in rešitve za spodbujanje dolgoročne organske rasti podjetij na podlagi ključnih sposobnosti in vrednot. Bila je tudi predsednica upravnega odbora fundacije Umanotera in članica upravnega odbora združenja Manager, a je s položajev odstopila, ko je postala ministrica.

Resor Bulčeve znan šele v sredo
Bulčeva z Junckerjem na štiri oči v torek