Karl Erjavec se boji, da se bo ponovila zgodba z Alenko Bratušek. Foto: BoBo
Karl Erjavec se boji, da se bo ponovila zgodba z Alenko Bratušek. Foto: BoBo
Jože Tanko, SDS
Tanko deli Erjavčeve strahove. Foto: BoBo
Dejan Židan
Dejan Židan je bil nad odločitvijo Cerarja neprijetno presenečen. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tanja Fajon govori na ustanovnem kongresu nove stranke Zavezništvo Alenke Bratušek ZaAB
Fajonova upa, da bo Evropska komisija začela čim prej delovati. Foto: BoBo
Predlog kandidatke za komisarko deli koalicijo

Zunanji minister Karl Erjavec je še pred novinarsko konferenco Cerarja razkril, da so potrdili Bulčevo. Čeprav so bili ministri večinoma proti dopisni seji, se je Cerar odločil zanjo. Na njej je sedem ministrov glasovalo proti Bulčevi, šest jih je bilo za, dva nista glasovala, Bulčeva pa se je iz glasovanja izločila. Ampak po poslovniku se šteje, kot da sta odsotna ministra glasovala za, je pojasnil zunanji minister.

Po Erjavčevem mnenju se ponavlja zgodba iz časa potrjevanja kandidature Alenke Bratušek, kar je slaba popotnica za koalicijo. Prvak DeSUS-a je ponovno poudaril, da Bulčeva nima ustreznih političnih izkušenj za to funkcijo, zato ga skrbi, kaj se bo zgodilo v Evropskem parlamentu.

"Mislim, da si ponovnega debakla ne bi smeli privoščiti," je dodal. Erjavec je še poudaril, da ta odločitev vliva nezaupanje, DeSUS pa pričakuje, da v vladi v prihodnje ob odločanju o regresu za upokojence, ne bo prišlo do preglasovanja.

Da gre za podoben pristop kot pri Bratuškovi, meni tudi vodja poslanske skupine SDS-a, Jože Tanko. "Gre za nadaljevanje istega pristopa, kot se je zgodil pri vladi Alenke Bratušek, ko vlada ob izrazitem nesoglasju z negativno podporo pošilja v Bruselj nekoga, ki niti za domače vladne kroge ni sprejemljiv," je dejal v izjavi za medije.

SD: Napačna odločitev
Predsedujoči SD-ju Dejan Židan je sicer še danes vztrajal pri Tanji Fajon, ki je bila tudi ena izmed treh kandidatk na slovenskem spisku komisarjev, podpirajo jo evropski socialisti, ki pravijo, da je edina naravna kandidatka za članico Evropske komisije, zanjo pa se je zavzela tudi Evropska ljudska stranka.

A je po javni razglasitvi, da je kandidatka Bulčeva, povedal, da je bil z izbiro neprijetno presenečen. Po njegovih besedah ni bilo resnega poskusa, da bi se koalicijsko uskladili glede imena. "Mi iz tega ne bomo delali vladne krize, je bila pa to napačna odločitev," je dejal.

Pojasnil je, da imenovanje komisarja ni bilo del koalicijske pogodbe. "Zato težko govorimo o krizi koalicije. Koalicijska pogodba ni bila kršena, je pa način dela tak, da bi si v moderni politiki želel drugačnega," je izpostavil. Zanikal je tudi, da bi prišlo na vladi ob razpravi o Bulčevi do povišanih tonov ali groženj z odstopi.

"Predsednik vlade Miro Cerar je danes sporočil odločitev vlade, ki jo seveda spoštujem. Upam, da bo Slovenija s to odločitvijo omogočila, da bo Evropska komisija začela delovati pravočasno in da bo pri svojem delu uspešna. To je v interesu vseh," pa se je na Cerarjevo odločitev odzvala Fajonova.

ZaAB Bulčevi želi srečo sredi razprtij
"Novi kandidatki želimo veliko sreče, saj jo bo gotovo potrebovala, glede na razprtije, ki kar ne nehajo in kulminirajo naprej," pa so v odzivu na današnji predlog vlade zapisali v ZaAB-ju. V stranki, ki jo vodi Alenka Bratušek, tako napovedujejo, da Bulčeve ne čaka nič dobrega.

Če sta si poslanski skupini Evropske ljudske stranke (EPP) in socialistov (S&D) v Evropskem parlamentu pod mizo že razdelili komisarska mesta, kandidatke ne čaka prav nič dobrega, so zapisali v odzivu.

NSi želi Jordanovo ali Peterleta
Svoja kandidata želijo tudi v NSi-ju, kjer so znova poudarili, naj Cerar upošteva, da so t. i. pomladne stranke na evropskih volitvah dobile največ glasov.

"V Novi Sloveniji pozivamo vlado Mira Cerarja, da se po blamaži s kandidaturo Alenke Bratušek odloči za najbolj kompetentno oziroma strokovno kandidatko ali kandidata, ki ne sme biti zgolj stvar strankarskega oziroma političnega kupčkanja znotraj vladne koalicije," so zapisali v sporočilu za javnost. Kot ustrezna kandidata vidijo nekdanjo evropsko poslanko Romano Jordan in evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

Predlog kandidatke za komisarko deli koalicijo