Skupina Roto je v Puconcih najela povsem novo proizvodno dvorano družbe Seaway v stečaju. Foto: BoBo
Skupina Roto je v Puconcih najela povsem novo proizvodno dvorano družbe Seaway v stečaju. Foto: BoBo

Direktor skupine Roto Štefan Pavlinjek je povedal, da je stečajni sodnik s sklepom potrdil najemno pogodbo za 6.800 kvadratnih metrov veliko dvorano. S stečajnim upraviteljem družbe Seaway Yachts Janezom Felcem so že podpisali najemno pogodbo, a cena najema za zdaj ostaja skrivnost. Direktor skupine Roto je namignil, da je cena najema visoka, velja pa do prodaje dvorane. Skupina Roto ima sicer kot najemnik predkupno pravico.

Rezervoarji za pitno vodo in plovila
V načrtih imajo najprej postavitev stroja za rezervoarje za pitno vodo, ki ga imajo v lasti že dve leti in je stal milijon evrov, vendar zanj do zdaj niso našli prostora, je pojasnil direktor Pavlinjek. Drugi del proizvodnje pa bodo predstavljala plovila, kanuji, kajaki, čolni in ladje za množično športno dejavnost, ki bodo namenjena globalnemu trgu, je še dodal direktor.

"Dejavnost bomo širili postopno, linije je treba najprej postaviti, jih usposobiti, vpeljati proizvodnjo in to traja. 15 delavcev smo zaposlili na novo, nekatere bomo prerazporedili, v bistvu pa selimo proizvodnjo od konkurence iz Anglije. Pogodbe so podpisane, sezona izdelave za plovila se začne septembra in do takrat mora vse brezhibno teči, sicer pa je tu prostora za 50 delavcev," je pojasnjeval Pavlinjek, ki je direktor skupine Roto, v kateri najdemo 14 podjetij s 300 zaposlenimi. Lani je družba ustvarila 35 milijonov prihodkov.

11,3 milijona evropskih in državnih sredstev
Družba v stečaju Seaway je dvorano v Puconcih zgradila s pomočjo 11,3 milijona evrov evropskih in državnih sredstev. Planirana je bila kot razvojni center za nove materiale, pogone in tehnologije. Napovedovali so tudi zaposlitev okoli 150 ljudi, vendar je, še preden je proizvodnja stekla, podjetje Seaway šlo v stečaj.

V Puconcih so z rešitvijo največje naložbe v občini doslej zadovoljni in so v tem duhu vlagatelja oprostili treh četrtin komunalnega prispevka. Odmerjen je bil v višini 418.000 evrov, a so ga z dvema sklepoma občinskega sveta zmanjšali na vsega 104.000 evrov. Osnovna vrednost pogodbe za izgradnjo objekta je znašala 5,8 milijona evrov, vendar se je zaradi nepredvidenih zemeljskih del povečala za desetino.