Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so v Ljubljani očitno dosegle privlačne ravni. Foto: BoBo
Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so v Ljubljani očitno dosegle privlačne ravni. Foto: BoBo

Podatki Statističnega urada RS kažejo, da so se cene stanovanjskih nepremičnin (stanovanj in hiš) od tretjega četrtletja lani do tretjega četrtletja letos ponovno pocenile. Novogradnje so bile v omenjenem obdobju tako za 2,5 odstotka cenejše, rabljene stanovanjske nepremičnine pa za 6,7 odstotka.
Nova stanovanja so se v tem času pocenila za 1,1 odstotka, nove hiše za šest, rabljena stanovanja pa za osem odstotkov. Od tega so bila v Ljubljani rabljena stanovanja cenejša za 3,8 odstotka, v preostali Sloveniji pa za kar 10,5 odstotka. Rabljene hiše so stale 3,9 odstotka manj.
Cene novih stanovanj so dosegle tudi novo najnižjo izmerjeno raven, in sicer 84,1 odstotka vrednosti povprečne cene iz leta 2010. Tudi število prodaj (118) je bilo najnižje doslej, to je od leta 2007, odkar na Sursu spremljajo tovrstno prodajo.
V Ljubljani trg rabljenih stanovanj dobiva zagon
Čedalje večji delež prodanih novih stanovanj je iz stečajnih postopkov. Zato se je povprečna starost prodanih novogradenj v zadnjem letu zvišala s 3,1 na 4,1 leta, temu ustrezne pa so bile tudi njihove nižje prodajne cene.

So se pa cene rabljenih stanovanj v Ljubljani prvič po dveh letih nenehnega zniževanja v primerjavi s tretjim četrtletjem nekoliko zvišale, in sicer za 0,2 odstotka. Nižje cene (te so bile na ravni iz sredine leta 2005) so spodbudile tudi živahno trgovanje. V tretjem četrtletju 2014 je bilo namreč v Ljubljani prodanih 393 rabljenih stanovanj. Tolikšne prodaje na Sursu niso imeli že vse od prvega četrtletja 2008.

Glede na povečano število transakcij vseh rabljenih stanovanjskih nepremičnin v drugem in tretjem letošnjem četrtletju na Sursu sklepajo, da je ta del nepremičninskega trga oživel. Pri novogradnjah pa še vedno prevladuje prodajno mrtvilo.