Tudi četrtkova pogajanja med žerjavisti in upravo Luke Koper, ki so se končala po polnoči, niso prinesla rešitev. Foto: MMC RTV SLO
Tudi četrtkova pogajanja med žerjavisti in upravo Luke Koper, ki so se končala po polnoči, niso prinesla rešitev. Foto: MMC RTV SLO
Protest v Luki Koper
Pogajanja med luško upravo in sindikatom žerjavistov se še vedno niso končala. Foto: MMC RTV SLO
Vse Vlačičeve fronte
Vozel v Luki Koper še vedno ni presekan

Zastopnik žerjavistov Aleksander Lisjak, ki kot odvetnik zastopa tako žerjaviste kot delavce IPS-a, je popoldan sporočil, da obstaja realna možnost, da bi žerjavisti še danes dosegli dogovor, ki bi pripeljal do prekinitve stavke, Edi Mavsar pa je za Odmeve povedal, da so imeli žerjavisti in uprava Luke Koper v rokah usklajen dogovor, a je ta padel v vodo, zato se pogajanja nadaljujejo.
"Storjeni so bistveni koraki naprej. Prepričan sem, da bi bili že vsi na svojih delovnih mestih, če bi se na takšen način začeli pogovarjati že pred enim tednom," je popoldan povedal Lisjak.

Tudi odvetnik delodajalcev IPS Danijel Starman je dejal, da obstaja precejšnja verjetnost, da se bodo dogovorili še danes, a je Mavsar poročal, da so tudi pogajanja glede delavcev IPS-a padla v vodo in da dogovora po vsej verjetnosti ne bo pred ponedeljkom.
V IPS-jih naj ne bi odpuščali
Predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topič, ki ni želel dati uradnih izjav, pa je v nagovoru delavcem IPS povedal, da naj bi luška uprava pri delodajalcih dobila zagotovilo, da delavcev ne bodo odpustili. Zataknilo pa naj bi se pri določitvi cene dela podpogodbenikov. Po Topičevih besedah ti vztrajajo, da brez točne določitve tarife dela ne bodo popustili.

Postopki ugotavljanja odgovornosti za izredno odpoved sicer po navadi potekajo individualno, a se je skupina žerjavistov, za katere je uprava sprožila te postopke, sama strinjala, da zagovore opravijo skupinsko.
Tudi uprava želi čim prej končati stavko
V četrtek je sicer nadzorni svet Luke Koper podprl prizadevanja luške uprave pri pogajanjih z žerjavisti. Predsednik uprave Gregor Veselko je zatrdil, da si želijo zadevo čim prej končati, saj se gospodarska škoda iz dneva v dan povečuje in je že pri milijonu evrov. Ogroženi so tudi poslovni odnosi s partnerji Luke, posledice čutijo na Slovenskih železnicah.

"Poslovanje ne more biti odvisno od zahtev skupine"
O tem govori tudi odprto pismo "večine zaposlenih Luke Koper", ki so ga predsedniku države in vlade, Danilu Türku in Borutu Pahorju, prometnemu ministru Patricku Vlačiču in nadzornikom Luke. V njem ugotavljajo, da je škoda, ki nastaja, "neproporcionalna z vsebino njihovih stavkovnih zahtev".

Opozarjajo, da poslovanje Luke Koper "ne more postati odvisno in pogojeno z zahtevami skupine zaposlenih, ki ima zaradi narave dela določen monopol pri izvajanju poslovnih procesov, saj jim to lahko omogoča kadarkoli izsiljevanje pogojev dela in neopravičenih ugodnosti".

Žerjavisti, ki se ne strinjajo s predlogom reorganizacije njihovega dela, saj bi jim odvzela uro počitka, vztrajajo pri svojem, prav tako svoja stališča ni spremenila uprava, ki vztraja tudi pri napovedi izredne prekinitve delovnega razmerja 23 članom stavkovnega odbora žerjavistov. Ali si bodo stopili korak bližje, bo morda znano na današnjih pogajanjih.

Pogajajo se tudi pogodbeni delavci
Nadaljevali se bodo tudi pogovori med pogodbenimi delavci v Luki Koper, ki so se spontano pridružili stavkajočim žerjavistom, in njihovimi delodajalci. Uprava luke se je zavezala, da bo med njimi skušala posredovati, a v četrtek skupnega jezika niso našli. Kljub temu je Veselko preprilan, da je bil sestanek zelo konstruktiven in dobro sprejet.

Tudi odvetnik delavcev sindikata IPS in žerjavistov Aleksander Lisjak poudarja, da je predlog, ki zajema podpis neke vrste krovne kolektivne pogodbe, v katero bi bila vključena tudi Luka Koper, izvedljiv in v korist vseh strani. Ocenil je, da je dogovor mogoč že danes, če bo v takšno rešitev privolila tudi uprava Luke Koper.

SŽ sprošča transport ...
Pred Luko se je zadnje dni kopičil tovor, Slovenskim železnicam pa je zdaj uspelo preprečiti nadaljnje povečevanje ovir v železniškem tovornem prometu. V četrtek so bile tako železnice prisiljene uvesti transportno omejitev, zato od 11. ure dalje niso več sprejemale pošiljk starega železa, papirja in kontejnerjev za koprsko pristanišče.

... promet oviran tudi drugače
Pod novico je pripet videoposnetek Civilne iniciative za boj proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja Alternativa obstaja z današnje enourne protestne blokade v Kopru. Predstavniki iniciative ob tem sporočajo: "Zahtevamo takojšen odstop nesposobne uprave Luke Koper, ki se poslužuje protizakonitih in protiustavnih ukrepov, kot so izredne odpovedi stavkajočim in razglašanje stavke za nezakonito. Stavka je ustavna pravica vseh delavcev, zato zahtevamo od Vlade RS, da preko Nadzornega sveta Luke Koper takoj sproži postopke zoper odgovorne v Upravi Luke Koper!"

Vse Vlačičeve fronte
Vozel v Luki Koper še vedno ni presekan