Med Warholove ikonične stvaritve spadajo upodobitve konzerv Campbellove juhe, ki so predstavljale del ameriškega vsakdana. Foto: EPA
Med Warholove ikonične stvaritve spadajo upodobitve konzerv Campbellove juhe, ki so predstavljale del ameriškega vsakdana. Foto: EPA
Andy Wahrhol
Warhol je pogosto ustvarjal dela, ki so temeljila na tem, kar je povprečen človek že tolikokrat videl, kot so na primer oglasi ali nasploh slike v časopisih. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa tudi kar samega sebe. Foto: EPA
Warhol in druge najdražje prodane umetnine leta 2014

S tem kar konkretno prednjači pred "tekmecem" Pablom Picassom, čigar dela so prinesla 200 milijonov dolarjev (okoli 160 milijonov evrov). V prejšnjih letih so občudovalci in zbiratelji za njegova dela odšteli več kot 300 milijonov dolarjev (skoraj 250 milijonov evrov) letno. Warhol, ki je umrl leta 1987, je torej nedvomno še vedno med daleč najbolj priljubljenimi umetniki.

Njegovo najdražje delo je Srebrna avtomobilska nesreča (Dvojna katastrofa), ki so jo leta 2013 na dražbi v New Yorku prodali za 105 milijonov ameriških dolarjev (okoli 85 milijonov evrov).

Ikona ostaja ikona
Andy Warhol, ikona pop arta, velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku šestdesetih let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov.

Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe. Med njegove ikonične stvaritve sodijo podobe Marilyn Monroe in prej omenjene konzerve Campbellove juhe.

Dražbe so vse večje in cene vse višje
Skupina newyorških raziskovalcev je ugotovila tudi, da je globalna prodaja umetniških del v letu 2014 dosegla 16 milijard dolarjev (več kot 13 milijard evrov), kar pomeni, da je prodajo v letu poprej presegla za deset odstotkov.

Med razlogi poznavalci izpostavljajo povečano število bogatih kupcev ter nove zbiratelje umetnin z Bližnjega vzhoda in Kitajske, ki jih zanimajo predvsem priznana imena zahodnih umetnikov.

Obenem strokovnjaki opažajo, da je zanimanje za povojno umetnost še vedno veliko. Dodamo lahko še podatek, da sta dražbeni hiši Christie's in Sotheby's v dveh decembrskih tednih skupaj zaslužili dve milijardi dolarjev.

Tudi Elvis in Marlon sta prispevala k rekordnim iztržkom
V tem času je Christie's prodal tudi Warholova Trojnega Elvisa in Štiri Marlone in tako dražbeni hiši navrgli 153 milijonov dolarjev (približno 122 milijonov evrov). S tem sta deli okronali že tako ali tako rekordno dražbo, na kateri so prodali za skupno bajnih 853 milijonov dolarjev (680 milijonov evrov) umetnin. To je bila od maja 2013 že četrta zaporedna dražba sodobnih in povojnih umetnin, ki je presegla prejšnji rekord, dosežen na eni sami dražbi. Prejšnji rekord je znašal 745 milijonov evrov.

Warhol in druge najdražje prodane umetnine leta 2014