Spori, ki so nastali na območju nekdanje Sovjetske zveze, so po Strojanovem mnenju zelo nevarni, saj je veliko zunanjega vmešavanja, zaradi katerega je sploh prišlo do državljanske vojne. Foto: BoBo
Spori, ki so nastali na območju nekdanje Sovjetske zveze, so po Strojanovem mnenju zelo nevarni, saj je veliko zunanjega vmešavanja, zaradi katerega je sploh prišlo do državljanske vojne. Foto: BoBo
Letošnjega srečanja se je udeležilo približno 90 pisateljev iz okoli 40 držav oziroma centrov PEN različnih narodnosti.
Letošnjega srečanja se je udeležilo približno 90 pisateljev iz okoli 40 držav oziroma centrov PEN različnih narodnosti. Foto: BoBo
Marjan Strojan
Štiridnevno blejsko srečanje, ob katerem je potekal tudi 1. festival literature za mir Obrazi miru - Zbogom orožje. Foto: BoBo

"Zelo lahko, a hkrati neinteligentno in neumno je uporabljati jezik sovraštva, zelo težko, a inteligentno in pametno pa je govoriti z nekim razumevajočim in faktičnim jezikom, ki je jezik običajne dnevne komunikacije med ljudmi, tudi če se med seboj ne razumejo," je ob med 46. mednarodnim srečanjem pisateljev na Bledu še dejal Strojan.
Na zadnji dan so se udeleženci srečanja, ki letos poteka v znamenju stoletnice začetka prve svetovne vojne, odpravili po krajih soške fronte. Pisatelji so se letos spraševali, ali danes živimo v vojni ali miru, ali se je prva svetovna vojna res končala ali pa v obeh svetovnih vojnah oziroma njunih posledicah še vedno živimo.

"Vedno več je žarišč, kjer se velike sile spopadajo posredno"
Posebno pozornost so namenili tudi položaju v Ukrajini. Po Strojanovem mnenju so spori, ki so nastali na območju nekdanje Sovjetske zveze, zelo nevarni, saj je veliko zunanjega vmešavanja, zaradi katerega je sploh prišlo do državljanske vojne. Tudi način samega vojskovanja se je spremenil, saj ni več vojne med uniformiranimi vojaki ene in druge strani. "To je zelo poseben položaj, in bojimo se, da se bo razlil," še opozarja.
Predsednik Odbora pisateljev za mir Tone Peršak je opozoril, da je vse manj klasičnih meddržavnih spopadov, hkrati pa je vedno več žarišč, kjer se očitno velike sile spopadajo posredno. Pisatelji v imenu PEN-a zato pozivajo sprte strani, naj se vendarle pogovarjajo, ne pa pobijajo, Združene narode pa naj bodo pri reševanju razmer dejavnejši.
Priložnost za pogovore med literati konfliktnih območij
Blejska srečanja so se začela v času hladne vojne ravno zato, da bi se pisatelji tudi v tedanjih političnih razmerah lahko spoznavali in pogovarjali med seboj brez blokovskih delitev in onkraj cenzure. Podobna priložnost za pogovore med literati, ki prihajajo z različnih strani konfliktnih območij, so srečanja tudi danes.

Štiridnevnega blejskega srečanja se je letos udeležilo približno 90 pisateljev iz okoli 40 držav oziroma centrov PEN različnih narodnosti. Osrednje dogajanje je spremljal 1. festival literature za mir Obrazi miru - Zbogom orožje. Literati končujejo z današnjim obiskom krajev soške fronte, v preteklih dneh pa so obiskali tudi nekaj drugih krajev po Sloveniji, kjer so pripravili literarna branja.