Zoran Janković je prepričan, da bo na sodišču uspel. Foto: BoBo
Zoran Janković je prepričan, da bo na sodišču uspel. Foto: BoBo
Športna dvorana Stožice in nogometni stadion Stožice
Kdo hoče trgovski del Stožic? Foto: BoBo
Za nov sistem P+R je MOL že dobil evropski denar. Foto: BoBo


Janković je v intervjuju za STA dejal, da njegovi volivci niso prišli na volitve, ker so ocenili, da jim ni treba. Ob tem je napovedal, da bo sodeloval z vsemi, ki želijo dobro Ljubljani in njenim prebivalcem. Ali bo tvoril koalicijo z drugimi strankami v mestnem svetu, pa še ne ve, pri čemer je izpostavil, da je bilo tudi pred temi volitvami tako rekoč vse izglasovano z več kot 30 glasovi, čeprav jih je imela njegova lista le 25.

Glede neuspeha na predčasnih državnozborskih volitvah je ponovil, da je bil on tisti, ki je te volitve izgubil, in da program, ki je bil zmagovalen leta 2011, tokrat očitno ni zmagal. "Sem pa prepričan, da bi prišli v parlament, če bi sam kandidiral za poslanca. A to, da bi z največje stranke prešli na pet ali šest poslancev, bi bila zame slaba tolažba. Zato sem pravzaprav bolj zadovoljen, da se je izteklo, kot se je, da smo v stranki razčistili stvari in jo bomo začeli graditi na novo, na zdravih temeljih," je dejal.

Glede odnosa države do prestolnice z vlado sestanek na najvišji ravni še pričakuje, ponovil pa je, da so od štirih vlad, s katerimi je sodeloval kot župan, tri Ljubljani vzele denar, "da bi ga kaznovale". "Pravi značaj ljudi se pokaže, ko pridejo na položaj," je dodal.

Več pristojnosti občini
Janković si tudi želi, da bi država več pristojnosti prenesla na lokalno raven. Sam je predlagal, da bi lahko omogočili stanovanjskemu skladu, da se zadolži brez poroštva lokalne skupnosti. Prenos bi se lahko zgodil tudi pri inšpekcijskih službah.

"Pravzaprav smo predlagali, da bi na mestne občine prenesli naloge upravnih enot. Nihče mi ne zna razložiti, kako je mogoče, da mora občina čakati štiri leta na neko odločbo državnega organa. Urbane sredine morajo dobiti večjo veljavo," je prepričan. Na sestanku z vlado bo predlagal tudi spremembo stečajne zakonodaje, saj se stečajni postopki zdaj vlečejo predolgo. "Človeško gledano tistemu, ki vodi stečaj, ali pa slabi banki se ne mudi. Če prej konča, je prej konec tudi njegovih prihodkov. In v tem delu je treba zakon spremeniti," je pojasnil.

Pogovor se je dotaknil tudi postopkov proti njemu. Sam meni, da je v državi nastalo ozračje, v katerem je lahko vsak, ki je uspešen, deležen ovadb. "Samo eden izmed mestnih svetnikov je v zadnjih štirih letih proti meni vložil 57 ovadb. Vse postopke proti meni vodi tožilka, ki je povezana z eno izmed političnih strank. Tako da se mi zdi vse skupaj logično," je povedal.

Pričakuje, da bo na sodišču v zadevi Mercator Niš oproščen že na prvi obravnavi in da slovenskemu sodstvu zaupa.

Za 120 milijonov evrov podpisanih pogodb
Čeprav je v novi finančni perspektivi 2014-2020 poraba evropskega denarja zastavljena drugače, pa imajo po besedah župana Ljubljane že podpisanih pogodb za 120 milijonov evrov, pred kratkim pa je občina dobila evropski denar za ureditev sistema P+R na Barjanki in Tržaški cesti.

Obstajajo pa tudi interesenti za javno-zasebna partnerstva. Prek tega mehanizma tako namerava v Črnučah zgraditi igrišče za odbojko na mivki, sklenili pa bodo tudi partnerstvo za nogometni center v Štepanjskem naselju.

Sam bi si želel še, da bi na Bavarskem dvoru stal hotel s petimi zvezdicami, računa pa tudi na novo "Silicijevo dolino" med tehnološkim parkom in biotehniško fakulteto. "Ne pozabimo na IBM, ki je v Ljubljani odprl center za JV Evropo," je spomnil. Projekt Emonike bo po njegovem prepričanju prej ali slej izveden.

Krivi banke in Lahovnik
Vlagatelja za trgovski del centra v Stožicah ni želel razkriti, saj mora slaba banka, ki je po njegovem mnenju največji nateg v državi, najprej izvesti razpis zanj. Tedaj pa je možnost, da se nanj javi še kdo. "Za zdaj je dal eden pisno ponudbo, drugi se pripravlja," je pojasnil. Prav tako je prepričan, da so za zlom slovenskega gospodarstva krive banke skupaj z nekdanjim gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom.

"Sprašujem pa se, kaj se je zgodilo z bankami, da tako ravnajo. Če ne bomo spremenili stečajne politike, bo slabo. Pravijo, da je naloga stečajnih upraviteljev, da nekaj čim dražje prodajo. Dobro. Potem še vrsto let ne bodo mogli na tak način prodati stanovanj v Celovških dvorih. Če bi jih na javni dražbi ponujali po 1.000 evrov za kvadratni meter, bi cena z draženjem prišla tudi do 1.500 evrov. To, kar so naredili, je katastrofa. Prav tako propada Tribuna pred tunelom, ki je v stečaju. Pa Bavarski dvor in lahko se zgodi, da se stolpnica, ki je zraven, sesuje. Ne strinjam se, da bi cene preveč padle. Za previsoke cene pa ne bo kupcev razen za kakšno ekskluzivno lokacijo," je dejal Janković.

Ponovno je izrazil tudi nasprotovanje prodaji perspektivnih podjetij v državni lasti. "Treba je imeti nacionalne šampione," meni. Ob tem se je dotaknil tudi prodaje Aerodroma Ljubljane, kjer je izrazil bojazen, da ga bo Fraport preoblikoval v center za letalski tovor. "Če bomo postali center za cargopromet, lahko pozabimo na turizem, ki je perspektiven in ustvari približno 13 odstotkov bruto domačega proizvoda. To bi bilo pogubno," je dejal.