"Zame je Ljubljana še vedno najlepše mesto na svetu," vztraja Janković. Foto: MMC RTV SLO

Gre za preprosto dejstvo, da svojega načina ne morem in ne znam spremeniti. Imam najboljše sodelavce v tej državi in širše, številna evropska priznanja .... Po mojem mnenju je mestni svet dovolj kredibilen in ne vidim nobene potrebe, da bi iskali neke zaveznike, kajti tisti, ki so bili največji nasprotniki, kritizerji takega načina dela, so izpadli iz mestnega sveta.

Zoran Janković
Zoran Janković je dobil še tretji županski mandat. Foto: BoBo

Meni se zdi, da je bila zadnja nedelja ena velika pomiritev. Kljub vsemu, kar se dogaja - moj največji nasprotnik je bil medijski prostor in ne protikandidati, ki so bili korektni - mi je vse skupaj vrnilo vero v to, da dobro vedno zmaga.

Kaj obljublja Janković Ljubljani

Novi stari župan Ljubljane je napovedal, da bo v prihodnjih štirih letih v Ljubljani izvedel 300 novih projektov. Prebivalci nekaterih četrtnih skupnosti mu ne verjamejo in mu očitajo, da pri urejanju mesta pozablja na dele, ki so odmaknjeni od središča. Tako nekateri predeli Ljubljane, na primer v Polju, še vedno nimajo vodovoda in kanalizacije.

O tem, o delovanju mestnega sveta in prihajajočih projektih se je z ljubljanskim županom v Odmevih pogovarjal Igor E. Bergant.

So med 300 projekti, ki jih načrtujete v tretjem mandatu, tudi tisti, ki zadevajo prebivalce v četrtni skupnosti Polje?
Seveda. Rad bi povedal, da je gospa Minka Jerebič znana nasprotnica v civilni iniciativi, ki ves čas samo kritizira. Tisto, kar me najbolj veseli: po vseh teh napadih nekaterih iniciativ, češ da delamo samo v središču mesta, ne pa na obrobju, je dober odgovor, da je moja lista zmagala v vseh četrtnih skupnostih, tudi v Polju. V 10 od 17 celo z absolutno večino. Kaj smo letos naredili v Polju? Novo cesto v Sige, novo cesto v Slape, Vevško cesto, Cesto 30. avgusta, Polje 17, 18, 19, 21.

Glede prej omenjene Zaloške ceste: po vseh teh letih (sem peti župan), po 20 letih smo odkupili prvo hišo na izhodu iz obvoznice od družine Govednik in zdaj čakamo gradbeno dovoljenje. Eden izmed članov te iniciative ni dvignil odločbe in zadržuje ta postopek. Ko bo gradbeno dovoljenje izdano, bomo Zaloško cesto naredili, tako da je bil tudi dozdajšnji razvoj enakomeren. Imeli smo 1540 projektov v osmih letih - če razdelimo, je to vsakih 1,7 dneva en projekt. In teh 300 je v bistvu manjša številka, kot je bilo do zdaj narejeno. Od tega je bilo več kot 1.200 projektov zunaj središča mesta.

Gospa Kurilič (Tržnice ne damo) je poskušala s petimi strankami v letu 2010 zbrati dovolj podpisov za referendum. Dobili so 12.000 podpisov za referendum proti prostorskemu načrtu in tržnici, a so zbrali samo 4.600 podpisov, tako da ne vem, kdo je tisti, ki odloča. Imeli so priložnost iti na volitve, šli so na volitve - celo ne v Polju, a smo mi dobili večinoma večino, se pravi, da večina prebivalcev zaupa temu, kar je bilo narejeno, in verjamejo, da bo tako tudi v prihodnje.

Kako drugačna naj bi bila po vašem mnenju Ljubljana čez štiri leta, po vašem tretjem mandatu?
Zame je Ljubljana še vedno najlepše mesto na svetu ...

.... kljub recimo takšni avtobusni postaji?
Seveda. Kljub taki avtobusni postaji. Treba je ločiti, kaj so naši projekti, kaj so projekti države in kaj so zasebni projekti. In ravno ta postaja je javno-zasebno partnerstvo med Trigranitom iz Madžarske in Slovenskimi železnicami. Mi smo naredili vse, kar smo mogli. Podžupan Janez Koželj je bil na 90 srečanjih, sestankih, da so pripravili projekt železniške postaje, ki omogoča tudi posodobitev železnice enkrat v prihodnosti. Zakaj se niso prej odločili delati, morate pa druge vprašati.

Kako drugačno bo delo v mestnem svetu, v katerem prvič ne boste imeli absolutne večine? Sestavljanje koalicij ni ravno vaša najpriljubljenejša igra ...
To je spet ena vaših znanih tez. Ne vem, kdo je že to preverjal. Ker če sem bil v čem dober, sem bil dober v trgovini, kjer je zelo jasno, kaj se prodaja in kupuje.

Govorite o kupovanju glasov?
Nisem v parlamentu kupoval glasov, čeprav se je govorilo, da sem jih kupoval po milijon evrov. Izgubil sem dva glasova, torej je nekdo drug to delal. Gre za preprosto dejstvo, da svojega načina ne morem in ne znam spremeniti. Imam najboljše sodelavce v tej državi in širše, številna evropska priznanja .... Po mojem mnenju je mestni svet dovolj kredibilen in ne vidim nobene potrebe, da bi iskali neke zaveznike, kajti tisti, ki so bili največji nasprotniki, kritizerji takega načina dela, so izpadli iz mestnega sveta.

Kako drugačni boste vi, kot župan, čez štiri leta, glede na to, da se vam obeta nekaj sodnih procesov?
Bom štiri leta starejši. Zdaj je moja edina želja, da grem na sodišče. Kajti to, kar počnejo mediji in nekateri javni uslužbenci - na NPU-ju g. Majhenič ali na tožilstvu -, je zelo zanimivo, da so nekateri mediji že v ponedeljek, takoj po nedelji, ko je bila moja zmaga prepričljiva, objavili, da je nekdo nekaj vložil. O tem ne vem nič.

Verjetno se vam zdi logično, da NPU opravlja svoje delo, se pravi preiskuje sume kaznivih dejanj?
Absolutno. Potem naj to naredi. In naredi tako, kot je bilo v tem studiu rečeno pred dvema letoma, da bo v enem tednu obtožnica - od hišne preiskave je že dve leti. Torej, že dve leti je mimo, pa še nobene obtožnice ni. Na to temo, razen te preiskave, še zaslišan nisem bil. Samo poglejte obtožbe: kriv sem zato, ker sem dal nalog svojim sodelavcem, naj prodajo zemljo po 1000 evrov, čeprav sem vedel, da je na trgu cenejša. Kriv sem zato, ker sem dobil podkupnino 250.000, ki jih je eno podjetje dalo Ljubljanskemu gradu.

Osumljeni ste za zdaj. Očitno.
Ja, ampak od tega osumljenega, obtoženega, obsojenega ... Po moje so me nekateri že zaprli. Če to berete ali če to pišete, me še nihče nikjer - niti KPK, ki je pisal o sumu korupcije - ni pozval k dostopu, pa bi me lahko. Celo ko hodim na sodišče, ko jih tožim, odgovarjajo, da Zorana Jankovića niso k ničemur pozvali.

Meni se zdi, da je bila zadnja nedelja ena velika pomiritev. Kljub vsemu, kar se dogaja - moj največji nasprotnik je bil medijski prostor in ne protikandidati, ki so bili korektni -, mi je vse skupaj vrnilo vero v to, da dobro vedno zmaga. Ljubljančani so prepoznali dobro delo, dali so tej ekipi še štiri leta možnost, da dokonča svoje delo, ki se je začelo leta 2006. To je največja zmaga. Kljub vsemu, kar so pisali in govorili, smo dobili mandat s prepričljivo večino.

Vas kot politika ne skrbi, da v Ljubljani volilna udeležba še nikoli ni bila tako nizka, da vi osebno še nikoli niste dobili tako malo glasov in da nikoli še niste bili brez absolutne večine v mestnem svetu. 35-odstotna volilna udeležba. Ni to slabo za demokracijo?
To bi moralo vse skrbeti. Mislim, da je Mediana že prej napovedala 37-odstotno volilno udeležbo v Ljubljani. Lahko, da je razlog to, da so vse ankete kazale, da bom dobil mandat z veliko prednostjo ... Prepričan sem, da so moji volivci ostali doma, ker jim ni bilo treba priti. To bi moralo vse nas skrbeti. Ampak vseeno ne pozabite, da smo imeli letos štirikrat volitve, kar je za vse normalne preveč. V zadnjih letih smo imeli šest volitev. Na petih smo zmagali, na enih sem pa izgubil, na letošnjih parlamentarnih.

Pogoreli, pravzaprav.
Ampak sem že takrat povedal, da bodo prave izide pokazale županske volitve. Tam, kjer se vidijo rezultati dela. Te izide sem hotel prenesti na celo državo, vendar teh mojih sanj državljani niso vzeli za svoje.

Sanjate še o četrtem mandatu?
Čez štiri leta bom blizu 66 leta in bom imel vse pogoje za tisto največjo stranko.

Gre za preprosto dejstvo, da svojega načina ne morem in ne znam spremeniti. Imam najboljše sodelavce v tej državi in širše, številna evropska priznanja .... Po mojem mnenju je mestni svet dovolj kredibilen in ne vidim nobene potrebe, da bi iskali neke zaveznike, kajti tisti, ki so bili največji nasprotniki, kritizerji takega načina dela, so izpadli iz mestnega sveta.

Meni se zdi, da je bila zadnja nedelja ena velika pomiritev. Kljub vsemu, kar se dogaja - moj največji nasprotnik je bil medijski prostor in ne protikandidati, ki so bili korektni - mi je vse skupaj vrnilo vero v to, da dobro vedno zmaga.

Kaj obljublja Janković Ljubljani