Plinsko pipico naj bi končno odprli po podpisu sporazuma v Moskvi. Foto: EPA
Plinsko pipico naj bi končno odprli po podpisu sporazuma v Moskvi. Foto: EPA
Utrip, 17. 1. 2009

V Rusiji sta premierja obeh držav Vladimir Putin in Julija Timošenko sklenila sporazum o ceni plina za Ukrajino, hkrati pa tudi o ceni tranzita čez ukrajinsko ozemlje. Končni dogovor naj bi v Moskvi podpisali v ponedeljek.

Veliko evropskih držav je bilo zaradi spora brez evropskega plina, zaradi česar so morali iskati alternativne rešitve. Geoplin, ki v Sloveniji dobavi 95 odstotkov vsega plina, je zato začel črpati zaloge, shranjene v Avstriji.

V parlamentu ukrepi proti krizi
Državni zbor je v okviru boja proti gospodarski krizi na izredni seji sprejel zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa in novelo zakono o davku od dohodkov pravnih oseb, ki dovoljuje znižanje davčne osnove.

Hrvaški premier Ivo Sanader je zavrnil dvostransko srečanje s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem, saj bi morali po njegovem mnenju pogovorom o odprtih vprašanjih prisostvovati tudi predstavniki EU-ja.

Vlada je po nadzorstveni pravici razveljavila vpis Nove univerze v razvid visokošolskih zavodov. Kot razlog je navedla, da Nova univerza ob vpisu ni imela ustreznega mnenja sveta za visoko šolstvo.

V Gazi prvo premirje že kršeno
V Gazi je Izrael v soboto zvečer enostransko začel izvajati premirje, palestinsko gibanje Hamas pa je kljub temu na jug Izraela izstrelilo več raket, zaradi česar je posredoval Izrael. Nato je Hamas sporočil, da je pripravljen za en teden ustaviti spopade, hkrati pa Izrael pozval, da v sedmih dneh umakne vojake iz območja Gaze. Do sobote so se spopadi med Hamasom in izraelsko vojsko kljub mednarodnim naporom za dosego premierja nadaljevali v polnem zamahu.

Ameriški predsednik George Bush se je v četrtek s televizijskim nagovorom poslovil od Američanov in se jim zahvalil za zaupanje. V torek, 20. januarja, ga bo namreč na položaju zamenjal Barack Obama.

V New Yorku je zaradi okvare na motorju na reki spektakularno pristalo letalo. Žrtev ni bilo.

Začetek svetovnega prvenstva v rokometu
Hrvaška gosti svetovno prvenstvo v rokometu, ki se je začelo v petek, končalo pa se bo 1. februarja. Naslov branijo Nemci.

Novi selektor slovenske hokejske reprezentance je Američan John Harrington, ki je nazadnje treniral švicarsko moštvo Ambri-Piotta.

Košarkarji Uniona Olimpije se niso uvrstili v nadaljevanje Evrolige, v zadnjem krogu rednega dela pa so v Berlinu premagali tamkajšnjo Albo.

Zlati globusi v roke Britancem in Ledgerju
Hollywoodski tuji tisk, ki podeljuje zlate globuse, se je oddolžil petkratni oskarjevski nominiranki Kate Winslet in ji podelil kar dva kipca. Najboljši film je Slumdog Millionaire, Heatha Ledgerja pa so nagradili posthumno.

Češka je ob predsedovanju EU-ju pripravila razstavo, imenovano Entropa. A se je izkazalo, da jo je namesto 27 umetnikov iz držav članic pripravil le en sam - David Černy. Češka se je za "prevaro" umetnika opravičila.

M. R.

Utrip, 17. 1. 2009