Jankoviću so po osmih letih spodnesli direktorski stolček. Foto: RTV SLO
Jankoviću so po osmih letih spodnesli direktorski stolček. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Andrej Bajuk je težje od pričakovanj dobil potrditev mandata za nadaljnje vodenje NSi-ja.
Jedrska elektrarna Krško
NEK je ponovno v ospredju slovensko-hrvaških odnosov. Foto: RTV SLO
Novi monaški knez Albert II. s sestrama Caroline in Stephanie
Albert je na prestolu zamenjal aprila umrlega kneza Rainierja. Foto: EPA

Med njegovimi možnimi nasledniki se omenja Žiga Debeljak, javnost pa se sprašuje, kdo iz vrst "nenaših" direktorjev bo naslednji na vrsti.

Janković je sicer v osmih letih iz majhnega podjetja v težavah ustvaril po prihodkih največjo slovensko nadnacionalno družbo. KD Holding je kupil slabo petino časopisa Delo in se dokončno umaknil iz Mercatorja.

Neparlamentarna Stranka mladih je napovedala, da bo sprožila pobudo za razpis referenduma o ukinitvi protikorupcijske komisije. Zaradi stavke v sredo dopoldan niso vozili vlaki, vlada pa je ustanovila službo za reforme, ki jo bo vodil minister brez listnice.

Andreju Bajuku se je uspelo ohraniti na vodstvenem položaju NSi-ja, kljub temu da mu del članov očita, da je izgubil stik z njimi.

Zmago so zapisali tudi zagovorniki zaprtih trgovin ob nedeljah. Uspeli so prepričati vlado, da je zavrgla kompromisni predlog in sprejela rešitev, po kateri bo ob nedeljah zaprto vse, razen nekaterih izjem (bolnišnice, hoteli, meja).

Duhove še vedno buri predlog predsednika Janeza Drnovška o neodvisnem Kosovu. Poleg Beograda nanj letijo tudi kritike zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je proti večtirnosti zunanje politike. Drnovšek se zdaj odpravlja v Črno goro, kar moti Beograd.

Še vedno se zapleta v odnosih s Hrvaško. Slovenija od nje zahteva ustanovitev sklada za razgradnjo NEK-a, sicer na podporo v Bruslju ne more računati.

Nemški konservativci in socialdemokrati so točno dva meseca po parlamentarnih volitvah podpisali koalicijsko pogodbo. Razmere v Franciji so se začele počasi umirjati. Oblasti so napovedale, da bodo razmere, v katerih živijo priseljenci, poskušale izboljšati.

Pentagon je potrdil, da so ZDA med lansko ofenzivo v iraški Faludži uporabile beli fosfor, ki vsebuje prepovedane kemikalije. Španci so razburjeni, ker naj bi Cia uporabljala tamkajšnja letališča.

V Monaku so ustoličili novega monaškega kneza Alberta II., ki je prestol prevzel že julija, po smrti kneza Rainierja.

Spravo sta po mesecih hladnih odnosov med državama dosegla izraelski predsednik Kacav in papež Benedikt XVI. Z donatorsko konferenco pa je zadovoljen pakistanski predsednik Pervez Mušaraf.

Za najbolj seksi Zemljana je bil razglašen Matthew McConaughey. V Mariboru so z odliko uprizorili balet Labodje jezero, ljubitelji športa pa zaradi katastrofalnih predstav košarkarjev Uniona Olimpije hočejo trenerjev skalp. Nalbandian je presenetljivi zmagovalec teniškega mastersa v Šanghaju. Hokejistom Acronija Jesenice se ni uspelo uvrstiti v finale Celinskega pokala. Z 1:2 so izgubili proti Rigi 2000.