Bolezen predsednika države je sprožila tudi vprašanje, ali mora biti javnost obveščena o zdravstvenem stanju politikov. Foto: EPA
Bolezen predsednika države je sprožila tudi vprašanje, ali mora biti javnost obveščena o zdravstvenem stanju politikov. Foto: EPA
Predsednik vlade Janez Janša
Janša vztraja, da je postopke za napotitev slovenskih vojakov v Irak začela že prejšnja vlada. Foto: RTV SLO
Kakšna bo usoda Vzajemne, bo kmalu znano. Foto: RTV SLO
Ellen Johnson Sirleaf
Sirleafova je postala prva predsednica v Afriki. Foto: EPA
Tina Maze
Mazejeva prihaja pred zimskimi olimpijskimi igrami v dobro formo. Foto: EPA

Kosovski predsednik je umrl za posledicami pljučnega raka v 62. letu starosti. Oblasti so razglasile petdnevno žalovanje, pokopali pa ga bodo v četrtek.

Predsednik Janez Drnovšek je v torek odpotoval na večdnevno turnejo, med katero je pomembnim državnikom predstavil svojo pobudo za Darfur. Obiskal je Pariz, New York in Bolivijo. Spregovoril je tudi o bolezni in dejal, da so mu leta 2001 odkrili domnevne razsevke na pljučih, ki so jih našli tudi na jetrih. Bolezen je zdaj zbrisal iz glave.

V Sloveniji je zelo odmevala napotitev štirih vojakov v Irak, čemur najbolj nasprotujejo v opozicijskih LDS in SD. Premier Janez Janša je povedal, da je sedanja vlada s to odločitvijo le končala postopke, ki jih je začela prejšnja vlada.

Odmevna odločitev vlade je bila tudi razrešitev glavnega tržnega inšpektorja Romana Kladoška in generalne sekretarke vlade Mateje Tamare Fajs.

DZ je končal drugo obravnavo vladnega zakona o zdravstvenem zavarovanju, s katerim naj bi ustavili preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo. Tretjo obravnavo je preprečil SNS zaradi pobude za refererendum, ki mora biti dopolnjena.

Farmacevtska družba Lek je sporočila, da bo v letu 2006 odpustila okrog 50 zaposlenih. Nekaj naj bi jih tudi predčasno upokojili.

Znova so se podražili naftni derivati, najbolj prodajani 95-oktanski bencin za 7,6, na 227,6 tolarja.

Kot prva predsednica v zgodovini Afrike je prisegla Ellen Johnson Sirleaf, ki bo vodila Liberijo. Podoben uspeh so slavili v Čilu, kjer je Michelle Bachelet premagala protikandidata konservativcev.

Evropski parlament je zavrnil dogovor o novi finančni perspektivi EU-ja, kot so ga decembra predlagali voditelji Unije. Poslanci menijo, da tak proračun ne omogoča konkurenčnosti in blaginje.

Slovenijo je po 22 letih znova obiskal olimpijski ogenj, ki bo do odprtja iger v Torinu obiskal še Avstrijo, Švico in Francijo.

Bližje kot so olimpijske igre, boljša je tudi Tina Maze. V St. Moritzu je v superveleslalomu zasedla drugo mesto in tako napovedala hud boj za žlahtne kolajne.

Na kulturnem področju so bili v ospredju zlati globusi, ki so jih podelili v Hollywoodu. Nagrado za najboljši film je dobil režiser Ang Lee Gor za Goro Brokeback.

Nasi je po dveh preložitvah vendarle uspelo proti Plutonu izstreliti sondo Nova obzorja. Do najbolj oddaljenega planeta našega osončja bo potovala devet let.