Sneg je letos pohitel. Foto: RTV SLO
Sneg je letos pohitel. Foto: RTV SLO
Aljaž Pegan
Pegan in Petkovšek sta v Avstraliji dosegla uspeha svojih karier. Foto: EPA
Oskrba mesta z vodo
Zaradi onesnažene pitne vode so imele oblasti veliko dela pri preskrbi večmilijonskega Harbina. Foto: EPA
Vesoljska sonda Sokol ob pristajanju - na asteroidu se vidi njena senca.
Sokol bo na Zemljo prinesel kamenine, ki bi lahko dale odgovore o nastanku vesolja. Foto: ISAS/JAXA

Sneg je Slovenijo pobelil že v petek, nato pa je snežilo skoraj vso soboto. Ponekod je zapadlo tudi pol metra snega, kar je voznikom povzročilo mnoge preglavice. Težave so se pojavile tudi v dobavi električne energije.

Kljub močnemu sneženju pa se je v Ljubljani na protestu proti vladnim reformam zbrala velika množica protestnikov, po podatkih organizatorjev menda celo 40.000. Protest so organizirale štiri največje sindikalne centrale.

Konec tedna so navduševali slovenski športniki. Skakalec Robert Kranjec je v Finskem Kuusamu v enem dnevu zasedel prvo in tretje mesto. V švedskem Östersundu pa si je drugo mesto pristreljala in pritekla biatlonka Tadeja Brankovič.

Še bolj pa sta navdušila telovadca Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek, ki sta vsak na svojem orodju v Melbournu v Avstraliji osvojila naslov svetovnega prvaka.

V DZ-ju so potrdili spremembe davčne zakonodaje. Na prizorišču se je spet pojavila Stranka mladih Slovenije, ki je vložila pobudo za referendum o Kosovi protikorupcijski komisiji.

Občutno so se pocenili naftni derivati, in sicer za okrog 20 SIT.

Srbski premier Vojislav Koštunica je obiskal Hrvaško. V pogovoru z gostiteljem, predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem, so prevladovala vprašanja, povezana s posledicami vojne.

Bundestag je 51-letno Angelo Merkel iz Krščanskodemokratske unije z večino glasov potrdil za prvo kanclerko v zgodovini Nemčije.

Palestinci so slovesno odprli mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom, ki ga je več desetletij nadzirala izraelska vojska.

Po eksploziji v kemični tovarni je po reki Sunghva madež nevarnega benzena ogrožal večmilijonsko kitajsko mesto Harbin.

V potresu, ki je z močjo 5,7 stopnje po Richterjevi lestvici prizadel vzhod Kitajske, je po trditvah medijev umrlo najmanj 14 ljudi.

Član Gorenjeve uprave za finance Žiga Debeljak bo v Mercatorju nasledil Zorana Jankovića.

Na osrednji proslavi ob prvem praznovanju dneva Rudolfa Maistra je premier Janez Janša nekdanjega vojaka in pesnika opisal kot neločljivo povezanega z narodovo
emancipacijo.

Sindikat železniškega prometa je odpovedal ponedeljkovo celodnevno stavko in z vodstvom železnic podpisal dogovor o 11 zahtevah.

Japonski sondi Sokol je uspelo pristati na asteroidu Itokava in najverjetneje z njega pobrati vzorce kamnin.

Režiser Jan Cvitkovič je na filmskem festivalu v Torinu za film Odgrobadogroba prejel glavno nagrado žirije za najboljši celovečerec.

Miki Muster, legendarni avtor stripov in pionir risanega filma, je ob svojem 80. rojstnem dnevu na ogled ponudil pregledno razstavo svojih del.

Za dobitnika nagrade zlati kolut je občinstvo letošnjega Liffa izbralo film Zveza kebab nemškega režiserja Anna Saula.