Spomnili smo se Primoža Trubarja, reformistov ter vseh, ki jih ni več z nami. Foto: MMC RTV SLO
Spomnili smo se Primoža Trubarja, reformistov ter vseh, ki jih ni več z nami. Foto: MMC RTV SLO
Hamilton in Massa
Massa je zmagal na zadnji dirko letošnje sezone, a je bila njegova prednost na dirki pred Hamiltonom premajhna. Foto: EPA
Zrcalo tedna
Utrip

Hrvaška policija je v zvezi z bombnim napadom v Zagrebu vložila pet kazenskih ovadb. Ugotovljeno naj bi bilo tudi, da naj bi umor Pukanića in Franjića zagrešil Željko Milovanović, skupaj s pomočniki pa naj bi za to dobil 150.000 evrov.

Milijoni ljudi, od Filipinov do Belorusije, od Slonokoščene obale do Španije, so 1. novembra obiskali pokopališča in se poklonili spominu na mrtve. Kot v Sloveniji je tudi drugod po svetu dan mrtvih priložnost za srečanje s svojci in skupne obisk grobov.

Obama vodi, a volilni čudež v ZDA ne bi bil prvi ...
John MCain v anketah zaostaja za Barackom Obamo in večina se strinja, da ga lahko reši samo preobrat v zadnjem trenutku, a ti so se v zgodovini že zgodili. Kljub slabim obetom McCain upa, da se bo na volilni dan pokazala zmotljivost anket, kot se je to zgodilo že dvakrat v zadnjih 60 letih.

Predsednik Danilo Türk je v nagovoru ob dnevu reformacije in osrednji prireditvi ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja poudaril, da so pretekla sporočila reformatorjev aktualna tudi danes.

Vsebina dorečena, na mizi so imena
Prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec pravi, da je obrambno ministrstvo "še zmeraj predmet in izhodišče za pogajanja" o vstopu stranke upokojencev v koalicijo. V DeSUS-u tako računajo, da bo verjetni mandatar Borut Pahor "upošteval tudi naše kadrovske ambicije" in položaj DeSUS-a. Od Pahorjevega upoštevanja ambicij in vloge DeSUS-a bo po Erjavčevem mnenju "odvisna tudi nadaljnja podpora pri končnem glasovanju za samo vlado".

Na Darsu so za MMC pojasnili, da bodo na zahtevo EU-ja verjetno uvedli 10-dnevne vinjete. Stale naj bi od 15 do 20 evrov. To bi pomenilo dvakratno zvišanje cen zdajšnjih vinjet.

Kriza je tu
Finančna kriza naj bi najbolj prizadela izvozno usmerjene in delovno intenzivne panoge. Umar ocenjuje, da bo do konca leta upadlo število zaposlenih za 13.500.

Veliko nagrado 43. Borštnikovega srečanja za najboljšo uprizoritev je dobila predstava Katica iz Heilbronna ali Preizkus z ognjem v izvedbi ljubljanske Drame. Muza gledališča Talija pa je s svojim najdragocenejšim nakitom letos okitila igralca Aleksandra Valiča.

Po turneji Volk z dvema gostujočima pevcema so se Laibach v Slovenski filharmoniji predstavili v drugačni zasedbi. Na sporedu je bil namreč Bach.

V kratkem na male zaslone prihajajo Strasti, do takrat pa napetost stopnjujemo s predstavitvijo glavnih likov, ki vam bodo vsak dan krajšali čas. Jonas Žnidaršič in Katarina Čas kot dr. Vasja in Ana sta v Strasteh ljubimca.

Hamilton najmlajši svetovni prvak
Po pravi drami v zadnjih krogih je novi svetovni prvak v formuli ena postal Lewis Hamilton, čeprav je Felipe Massa v Sao Paulu zmagal. Hamilton je bil na dirki peti in tako s točko prednosti pred Masso osvojil lovoriko.

Acroni Jesenice na desetdnevni premor v Ligi Ebel odhajajo kot vodilno moštvo, Tilia Olimpija pa je s 4. zmago zapored ujela priključek za končnico.

Zrcalo tedna
Utrip