Se bo drugo leto še tako smejal? Foto: EPA
Se bo drugo leto še tako smejal? Foto: EPA
Zrcalo tedna, 14. 12. 2008
Utrip

Pahor je na srečanju z gospodarstveniki zatrdil, da potrebuje Slovenija novo razvojno paradigmo, v Bruslju zažugal Hrvaški, da bo prižgal rdečo luč njenemu vključevanju v EU, če ne bo izpolnila slovenskih zahtev, glede imenovanja Rupla za posebnega odposlanca pa znova zatrdil, da svoje odločitve ne obžaluje.

Kakor koli že, člani LDS-a so se odločili, da izrednega vrha koalicije zaradi kadrovskih potez, ki jih je povlekel premier, za zdaj še ne bodo zahtevali.

Slovensko javnost še vedno vzemirja informacija, da je polet predsednika države Danila Türka z najetim letalom na uradni obisk v BiH stal več kot 80.000 evrov. Njegov urad je zato od Računskega sodišča zahteval revizijo porabe sredstev za letalske polete.

V Slovenijo je pretekli teden priletel guru nove okolijske ozaveščenosti, nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore, in se sešel z redkimi izbranci.

Po podatkih statističnega zavoda se gospodarska rast v Sloveniji umirja. V pričakovanju zaostrovanja razmer je vlada sporočila, da bo postopoma zviševala trošarine za goriva.

Hrvaška se je ukvarjala z vprašanjem, ali se ji bo uspelo prebiti v nov krog pogajanj z EU-jem, saj ji je Slovenija zagrozila z blokado. Prvak SDS-a Janez Janša jo je opozoril na možnost razpisa referenduma o njenem vstopu v EU.

V Grčiji ni in ni miru. Tudi po pogrebu 15-letnega dečka, ki je umrl pod policistovimi streli, so se nadaljevali spopadi med protestniki in policisti.

Pretekli teden so tiskovne agencije poročale o hudem sneženju in obilnem deževju, ki sta zajeli različne dele sveta. Na severovzhodu ZDA so zaradi snega razglasili izredne razmere, medtem ko je narasla Tibera v Rimu odnesla več življej.

Šport? Kocka je padla. Novi trener košarkarjev Uniona Olimpije je Jure Zdovc. Tako je v manj kot v enem mesecu prevzel najpomembnejši funkciji v slovenski košarki: postal je selektor Slovenije in trener Uniona Olimpije.

Na plavalnem EP-ju v kratkih bazenih na Reki je Slovenija dobila dve kolajni. Matjaž Markič je na 50 m prsno zmagal, Emil Tahirovič pa je bil 3.

Jakopičeva nagrada, osrednja slovenska nagrada za likovno umetnost, je pripadla kiparju Marku Pogačniku.

Izbor za mis sveta je rodil novo lepotno kraljico - Rusijo Ksenijo Sahinovo.

B. R.

Zrcalo tedna, 14. 12. 2008
Utrip