Na bencinskih črpalkah je bila večer pred podražitvijo velika gneča. Foto: RTV SLO
Na bencinskih črpalkah je bila večer pred podražitvijo velika gneča. Foto: RTV SLO
Prodaja Mercatorjevih delnic je burila duhove tudi pretekli teden. Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Predsednik na skupščini vrha ZN-a. Foto: Reuters
Sanja Grohar
Nova mis Slovenije z obema spremljevalkama. Foto: RTV SLO

Bencin je prvič presegel psihološko mejo enega evra, dizel pa mu tesno sledi. Nezadovoljni so tudi bizeljski vinogradniki, ki jim je toča uničila pridelek, in notarji, ki morajo na zadovoljstvo javnosti znižati svoje tarife. Za razburjenje je spet poskrbela italijanska politika, ki trdi, da so ukradene istrske umetnine last Italije.

Statistični urad je postregel s podatkom, da je vsak deseti Slovenec brez dela, pripomoček pri hujšanju, stevija, pa se je izkazal za strupenega in rakotvornega.

Pretekli teden brez afer ni šlo. Nadaljuje se saga o Mercatorju, v katero sta se s preiskavo vmešala ATVP in proračunska komisija.

Slovenija je prvič praznovala dan vrnitve Primorske k domovini, organizatorji pa so sprva na slovesnost pozabili povabiti borce. Zaplet se je še pravočasno rešil, tako da je proslava minila v duhu enotnosti. Premier Janša je dejal, da so dogodki po koncu 2. svetovne vojne dokaz moči preživetja naroda.

Vlada se je odločila, da bo število regij določila sama in podjetnike razveselila z napovedjo, da se jim bo DDV obračunal šele na podlagi plačanega računa, ne pa že s fakturiranjem.

Na mednarodnem prizorišču odmeva neuspeh vrha ZN-a v New Yorku, kjer voditelji niso zmogli dovolj enotnosti za obsežne reforme ZN-a. Slovenski predsednik Drnovšek je dejal, da mora svet odpraviti neravnovesje, razvodenelo deklaracijo ZN-a o reformah pa je označil za lepotni popravek zdajšnjega stanja.

Nesoglasja na mednarodnem prizorišču povzroča iranski jedrski program, ki mu ostro nasprotujejo ZDA in EU. Izrael je Gazo po 38 letih upravljanja predal Palestincem, ki so v znamenju zmage takoj po prihodu požgali judovske sinagoge.

Projekcije volilnih izidov v Nemčiji kažejo na zmago opozicije pod vodstvom Angele Merkel, ki pa ni zbrala večine glasov. Merklova je kljub temu dejala, da ima mandat za oblikovanje nove vlade.

Ljubitelje športa so razveselili slovenski košarkarji, ki so se na EP-ju v SČG-ju prvič uvrstili v četrtfinale. Premagali so BiH, Grke in Francoze. V uvodnem krogu Uefe pa je Stuttgart premagal Domžale z 2:0.

Slovenija je po letu dni dobila novo mis, 21-letno Kranjčanko Sanjo Grohar. 10. decembra se bo na Kitajskem potegovala za naslov mis sveta. Za tujejezičnega oskarja pa se bo potegoval film Ruševine.

Nadškofa Alojza Urana je razveselila množica mladih na srečanju v Stični, pivoljubci pa se veselijo svojega praznika Oktoberfesta v bavarski prestolnici München.