Foto: EPA
Foto: EPA
RTV Slovenija
Bodo o predlogu zakona o RTV Slovenija odločili volivci na referendumu? Foto: RTV Slo
Marija Lukačič
Kmetijski ministrici so nekateri mediji očitali nesposobnost. Foto: RTV SLO
Michael Jackson
Superzvezdnik je bil spoznan za nedolžnega. Foto: EPA
Bijelo dugme
Rockerji se niso zmenili za dež. Foto: EPA

Bruseljski vrh prav tako ni prinesel jasnih odgovorov glede prihodnosti evropske ustave; voditelji so sklenili, da si je treba vzeti čas za premislek.

"odredil obvezni zakonski pregled mednožja, da bi ugotovil, katerega spola sploh sta."
Pod streho je tudi drugo branje zakona o RTV Slovenija, že pred tem pa je bila vložena pobuda za zbiranje podpisov za referendum o tem zakonu.

Odločanje o rebalansu državnega proračuna je zaradi zapletov prestavljeno na ponedeljek. Državni svet je za svojega predsednika vnovič izvolil Janeza Sušnika.

Po podatkih generalne policijske uprave se je obrambni minister Karel Erjavec po vrnitvi s službene poti, kamor ga je spremljala žena, izognil prečkanju mejnega prehoda na brniškem letališču tam, kjer je to določeno, zato je odrejen izredni nadzor.

Sindikati so s protestnim shodom izrazili svoje nestrinjanje s spremembami zdravstvene zakonodaje. Pred tem je svet Kliničnega centra za novo generalno direktorico imenoval Darinko Miklavčič iz vodstvene ekipe Krke.

V kmetijskem ministrstvu, kjer je ministrica Marija Lukačič v začetku tedna zavrnila namige o svojem predčasnem odstopu, so morali pojasnjevati odločitev Bruslja o začasni zamrznitvi izplačila dveh subvencij v višini 18 milijonov evrov zaradi novega zakona o dohodnini.
Slovenijo je presenetila vest, da se je pomočnik generalnega sekretarja ZN-a za politične zadeve Danilo Türk odločil za odstop s položaja.

V drugi krog iranskih predsedniških volitev sta se uvrstila nekdanji predsednik Akbar Rasfandžani in konservativni župan Teherana Mahmud Ahmadinedžad.

Medtem ko se je ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice odpravljala na šestdnevno turnejo po Bližnjem vzhodu, kjer bo v ospredju pogovorov izraelski umik iz Gaze, je bilo v Kirgiziji spet nemirno. V vladno poslopje v Biškeku je vdrlo približno 2.000 ljudi v podporo njihovemu kandidatu na predsedniških volitvah.

V Italiji zaradi prenizke udeležbe ni uspel referendum o omilitvi zakona o umetni oploditvi.

V ZDA se je končal eden izmed najodmevnejših sodnih procesov v tej državi. Porota je pevca Michaela Jacksona oprostila obtožb o spolni zlorabi 13-letnega dečka.
Športno dogajanje je zaznamovala finalna tekma za naslov državnega prvaka v košarki, v kateri je Union Olimpija že dvanajstič osvojila lovoriko. Na stadionu za Bežigradom se je od navijačev poslovila zlata generacija slovenskih nogometašev. Najhitrejši Zemljan na svetu je postal Jamajčan Asaf Powell s svetovnim rekordom na 100 metrov (9,77).

Osrednji dogodek preteklega tedna v slovenski kulturi je začetek 71. svetovnega kongresa mednarodnega PEN-a na Bledu.

V Sarajevu pa je na prvem koncertu po 15 letih pred 45.000 obiskovalcev ponovno zapela legendarna rock skupina Bijelo dugme.

Pregovor pravi, da je sreča opoteča - tudi v 25. krogu slovenskega lota ni bila izžrebana sedmica. Zato pa si bosta 320 milijonov tolarjev vreden lotko razdelila dva srečneža, ki sta listka vplačala v Radovljici in Ljubljani.


Vabimo vas k ogledu Utripa in Zrcala tedna.