Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO
Alojz Uran.
15. avgust je praznik Marijinega vnebovzetja. Foto: RTV SLO
NEK so popravljali. Foto: RTV SLO
Dogodki v nekaterih naselbinah so ušli izpod nadzora. Foto: EPA
Merck čaka že množica novih tožb. Foto: EPA
Tomaž Humar s hčerko.
V torek se je iz Pakistana v domovino vrnil Humar. Foto: RTV SLO

V tednu, ki se je začel z dela prostim dnevom, je najbolj odmevala napoved vlade o razglasitvi ekološke cone in epikontinentalnega pasu.
Minister za okolje in prostor Janez Podobnik, katerega resor je skupaj z Mladiko predlog pripravil, meni, da je zdajšnji trenutek pravi za uveljavitev pasu in cone. Na predlog so se pozitivno odzvale vse parlamentarne stranke, ki so menile, da gre za korak naprej v slovenski zunanji politiki. S predlogom sta seznanjeni tudi Hrvaška in Italija, ki pa ga še nista podrobneje komentirali.

Glavna misel pridige slovenskega metropolita Alojza Urana na Brezjah je bila namenjena pomenu ohranjanja slovenskega naroda.
V nedeljo se je po celonočnem deževju po Sloveniji sprožilo več plazov, voda pa je zalila tudi več stavb in prekinila promet.

Zaradi praznika so se goriva podražila v sredo. Za liter 95-oktanskega bencina moramo odšteti 233,10, za dizel 226,60 tolarja.

NEK so v soboto zaradi popravila nadzorovano izklopili iz omrežja.
Nadzorni odbor sklada kmetijskih zemljišč je direktorici Mariji Majer Cuk predlagal odstop.

Podjetja Droga Kolinska, Danfoss, Beti Konfekcija, Belsad in Razgoršek so ali bodo do konca leta odpustila več kot 450 ljudi.

Izrael je v sredo začel nasilni umik judovskih naseljencev iz Gaze. Najbolj vztrajni so bili v Neve Dekalimu in Kfar Daromu, vendar sta vojska in policija do nedelje izpraznili 20 od 21 naselbin.

Papež Benedikt XVI. je v pridigi med mašo v Marienfeldu pri Kölnu mlade pozval, naj se ne oddaljujejo od načel katoliške vere.

Ameriška družba Merck je bila spoznana za krivo za smrt moškega, ki je jemal njihovo zdravilo, in mora plačati 253 milijonov dolarjev.
Na goratem predelu na zahodu Venezuele je po težavah z motorjema strmoglavilo kolumbijsko letalo s 161 potniki in člani posadke.

Na sodišču v Hamburgu so Munirja Al Motasadka, ki naj bi sodeloval pri terorističnih napadih na ZDA, obsodili na sedem let zapora.

Slovenski alpinist Tomaž Humar se je po neuspelem naskoku na pakistanski osemtisočak Nanga Parbat vrnil v domovino.
Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Swanseju remizirala z Walesom (0:0).

VN Turčije je dobil Kimi Räikkönen. Skupno je v vodstvu Alonso.