Ptičjo gripo so odkrili pri hrvaških labodih. Foto: EPA
Ptičjo gripo so odkrili pri hrvaških labodih. Foto: EPA
Sadam Husein
Husein se je izrekel za nedolžnega. Foto: EPA
Oktobrski politbarometer
Vlado podpira še 46 odstotkov anketirancev. Foto: RTV SLO
Tina Maze
Tina Maze je sezono začela z zlatom. Foto: EPA

Na ogroženih območjih Slovenije so začeli veljati posebni ukrepi, med njimi prepoved zadrževanja perutnine na prostem. Ptičjo gripo so odkrili tudi na Otoku in Švedskem, tajvanski izdelovalci pa so zagrozili z nespoštovanjem patentov in napovedali izdelavo generične različice zdravila tamiflu.

V Ameriki se še naprej spopadajo z besnenjem orkanov. Wilma se je z Jukatana preusmerila proti Floridi. Bitka z naravo poteka tudi v od potresa uničenem Kašmirju, kamor pomoč priteka prepočasi.

Bolj malo se spreminja v Cerkvi, saj je škofovska sinoda ohranila celibat, še vedno pa se priznava samo prvi zakon vernika.

V Iraku poteka sojenje nekdanjemu diktatorju Sadamu Huseinu. Izrekel se je za nedolžnega, sodišče pa označil za nelegitimno.

Spodnji dom nemškega parlamenta bundestag je dobil novo vodstvo, prve obrise pa dobiva tudi vlada.

V Nigeriji je strmoglavilo letalo, nesreče pa ni preživel nihče od 117 ljudi na krovu.

Organizacija Novinarji brez meja je objavila lestvico svobode medijev po svetu. Skandinavija je na vrhu, Severna Koreja na dnu, Slovenija je odlična deveta, ZDA pa so boleče pristale na 44. mestu.

Zaradi predloga predsednika države Janeza Drnovška o samostojnosti Kosova je uradni SČG odpovedal njegov obisk v Beogradu.

Vlado premierja Janeza Janše podpira 46 odstotkov anketirancev, kar je precej manj kot junija (56 odstotkov). Med vzroki gre verjetno iskati napovedane davčne reforme, ki jim nasprotujejo sindikati. Vlada z njimi zato vsaj do prevzema evra ne bo hitela.

V veljavo je stopil zakon o zaščitni coni na Jadranu, začelo pa se je tudi preklapljanje semaforjev. Utripajoče zelene luči ne bo več.

Nadaljuje se tudi saga o prodaji delnic Mercatorja, tokrat glede pristojnosti komisije DZ-ja.

Za navdušenje ljubiteljev smučanja je poskrbela Tina Maze, ki je zmagala na uvodni tekmi v 40. sezoni alpskega smučanja v Söldnu. Zmago v Söldnu je dosegel tudi Hermann Maier.

Po zmagi Mitje Petkovška na bradlji je enak podvig uspel tudi Aljažu Peganu na drogu.

Slavili so tudi navdušenci nad evrovizijo, ki praznuje 50 let. Za največjo uspešnico so si izbrali pesem Waterloo skupine Abba.

V noči na petek je po hudi bolezni umrl pesnik, dramatik, esejist in akademik Dane Zajc, ki se uvršča med najvidnejše slovenske književnike 20. stoletja.