Novi papež, 78-letni nemški kardinal Joseph Ratzinger, si je izbral ime Benedikt XVI. Foto: epa
Novi papež, 78-letni nemški kardinal Joseph Ratzinger, si je izbral ime Benedikt XVI. Foto: epa
Ena najhujših prometnih nesreč v samostojni Sloveniji.
Foto: RTV Slo
Prometne nalepke so se poslovile.
Foto: RTV Slo
Riceova je Putinu očitala preveč osebnega vpliva.
Riceova je Putinu očitala preveč osebnega vpliva. Foto: Reuters
Varnostni brezrokavnik po novem obvezen tudi v Avstriji.
Alonso je do konca ohranil mirne živce.
Alonso je do konca ohranil mirne živce. Foto: epa

Kardinali v Vatikanu so v torek popoldne za novega papeža izvolili 78-letnega nemškega kardinala Josepha Ratzingerja, ki si je izbral ime Benedikt XVI. Zamenjal bo 2. aprila umrlega Janeza Pavla II. Umestitvena maša novega papeža je bila v nedeljo.

V torek okrog 15. ure je v hudi prometni nesreči na dolenjski hitri cesti v bližini Poljan umrlo osem ljudi, štiri ženske iz Trebnjega in družina iz Kranjske Gore. Policija je priprla 25-letnega voznika kombija, ki je zagrešil nesrečo.

Poslanci državnega zbora so v sredo s 44 glasovi za in 25 proti potrdili imenovanje Barbare Brezigar za generalno državno tožilko.

Svet RTV Slovenija je v četrtek Aleksa Štakula ponovno imenoval za generalnega direktorja RTV Slovenija. Dosedanjega prvega moža zavoda mora potrditi še DZ. Ta je v petek opravil izredno sejo, na kateri so poslanci v prvem branju podprli novi zakon o RTV-ju.

V sredo je začela veljati tudi novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki odpravlja prometno nalepko in znova uvaja podaljšanje veljavnosti prometnega dovoljenja.

Policija je začela uporabljati nove naprave za preverjanja alkoholiziranosti pri voznikih - etilometre.

Na finančnih dnevih Kapital 2005 so za naj finančnika leta imenovali guvernerja Banke Slovenije Mitjo Gasparija. Naj poslovnež je Zoran Jankovič, naj podjetje pa Krka.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je obiskala Rusijo in med drugim dejala,da ima ruski predsednik Vladimir Putin preveč osebnega vpliva.

Italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi je po politični krizi v sredo sprejel odstop premierja Silvia Berlusconija, ki pa je že v soboto prisegel z novo vlado.

Poslanci grškega parlamenta so z veliko večino ratificirali ustavno pogodbo Evropske unije.

Nekdanji jugoslovanski general Nebojša Pavković se je predal in bo odšel pred haaško sodišče, ki ga bremeni zločinov na Kosovu.

Od 1. maja bo varnostni brezrokavnik z odsevnimi črtami del obvezne opreme v osebnem avtomobilu tudi v Avstriji.

22. aprila je bil dan Zemlje, ki je potekal pod geslom Varujmo otroke in našo prihodnost.

Slovenski hokejisti so kljub dolgu Hokejske zveze Slovenije začeli priprave za nastop na SP-ju, ki se bo v Avstriji začel 30. aprila.

Košarkarji Lietuvos Rytasa, ki ga vodi Tomo Mahorič, so v finalu Pokala Uleb z 78:74 premagali Makedonikos in si priborili Evroligo.

Slovenske tenisačice so v Pokalu Fed dosegle tri zmage in so se uvrstile v julijske kvalifikacije za svetovno skupino.

Zelo razburljivo dirko formule ena za VN San Marina v Imoli je dobil Španec Fernando Alonso, ki je v zadnjih krogih odbil napad Michaela Schumacherja. Voznik Renaulta je dosegel tretjo zaporedno zmago.

Nogometna zveza Slovenije je za nastop v 1. SNL v sezoni 2005/06 podelila licenco osmim klubom. Brez licence so ostali Mura, Zagorje, Ljubljana in Bela krajina.

Med dobitniki nagrad povodni mož za plesne ustvarjalce so bili Andreja Rauch, Mihael Žveglič (najboljša scenska plesalca) in predstava Hi-Res (Mala Kline, Maja Delak).

Povsod po Sloveniji so različnimi prireditvami zaznamovali 10. slovenske dneve knjige. 23. aprila pa je bil svetovni dan knjige.


Vabimo vas k ogledu Utripa in Zrcala tedna