Papež je pozval svet k skupnemu boju proti revščini. Foto: EPA
Papež je pozval svet k skupnemu boju proti revščini. Foto: EPA
Slovenski parlament
Pred petnajstimi leti se je večina Slovenije odločila za samostojnost. Foto: RTV SLO
Sadam Husein na sodišču
Iraški diktator zanika krivdo in obtožuje ZDA. Foto: EPA
Thomas Grandi, Giorgio Rocca in Ted Ligety
V Kranjski Gori se je na tretjem slalomu v sezoni pomerila svetovna moška elita. Foto: EPA

Papež Benedikt XVI. je v nedeljo z balkona vatikanske palače prebral poslanico mestu in svetu in pozval k združitvi v boju proti terorizmu in revščini. Tokrat božičnega voščila ni prebral v slovenščini.

V Sloveniji pa smo se spomnili tudi petnajste obletnice od plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem so se državljani odločili za samostojnost. Takrat se je kar 85,5 odstotka vseh volivcev odločilo za neodvisno pot Slovenije.

Slovenke in Slovence je nagovoril premier Janez Janša in v novoletni poslanici dejal, da je iztekajoče se leto minilo v znamenju zmerne rasti in izpolnitve pogojev za evro. S članstvom v EU-ju in Natu pa smo si zavarovali prihodnost, kolikor je bilo najbolj mogoče.

Izvedeli smo, da naj bi se 2006 Slovenija za financiranje državnega proračuna zadolžila za 345,1 milijarde tolarjev, kar je manj, kot dovoljuje zakon o izvrševanju proračunov za leti 2006/07.

Žal pa si bomo teden zapomnili še po žrtvah na slovenskih cestah in temu, da je v gneči pred lokalom v Sp. Pirničah množica do smrti poteptala 15-in 17-letno dekle.

Na sojenju proti Sadamu Huseinu in njegovim sodelavcem je ena izmed prič predstavila najbolj trdne dokaze o mučenju do zdaj. Husein pa je ZDA obtožil laganja o orožju za množično uničevanje.

Izkazalo se je, da je nezakonito prisluškovanje v ZDA, ki ga je odobril predsednik Bush, imelo veliko večje razsežnosti, kot je sprva sam priznal. Prisluškovali so tudi glavnim komunikacijskim vodom.

Kaj čaka Evropo v prihajajočem letu pa so povedali predstavniki Avstrije in Finske. Med ključnimi nalogami avstrijskega in finskega predsedovanja Uniji v letu 2006 bodo prihodnost Evrope, ustava in širitev EU-ja.

Teden je minil tudi v znamenju smučanja saj je Kranjska Gora gostila tretji slalom sezone. Tretjo zmago je požel Giorgio Rocca. Tokrat z zvrhano mero sreče, saj je bil Benjamin Raich na poti h kranjskogorskemu dvojčku.

Mitja Petkovšek in smučarka Tina Maze sta po izboru Društva športnih novinarjev slovenska športnika leta 2005.

Sicer pa se nam lahko zgodi, da bomo v niti ne tako oddaljeni prihodnosti ostali brez snežnih zim in smučarskih izkušenj. Simulacije podnebnih sprememb v Sloveniji so pokazale, da bi se temperature do konca stoletja lahko dvignile za od 3 do 12 stopinj.