Udeležba volivcev je bila majhna, izid pa zelo tesen. Foto: RTV SLO
Udeležba volivcev je bila majhna, izid pa zelo tesen. Foto: RTV SLO
Tržaški zaliv
Slovensko morje je ujeto med kopno in dve sosednji državi. Foto: EPA
Nemške volitve
Tesni izidi nemških volitev so povzročili naporna pogajanja o vladajoči koaliciji. Foto: EPA
Jan Cvitkovič
Film Odgrobadogroba je prinesel nagrado slovenskemu režiserju. Foto: EPA

Prvi rezultati štetja glasov so pokazali, da bo izid tesen. Veliko pa pove o mnenju volivcev njihova le okoli 30-odstotna udeležba.
Očitno mnogi menijo, da je v Sloveniji precej več bolj pomembnih vprašanj. Na primer kaj bodo prinesle spremembe davčne zakonodaje.

Po besedah Jožeta P. Damijana, vodje odbora za reforme jih lahko pričakujemo šele leta 2007. Na večino državljanov pa bodo imele precej večji vpliv kot pa posledice zakona o RTV.

Kljub vročemu predreferendumskemu boju in očitno povsem nasprotnim stališčem slovenskih političnih polov pa je njihovo mnenje bolj usklajeno v zvezi z vprašanji odsov s Hrvaško in našega morja.

Potem ko je zunanjepolitični odbor DZ-ja podprl zakon o ekološki coni, je premier Janez Janša namreč dobil podporo vseh strank v DZ-ju. Zakon o zaščitni ekološki coni in epikontinentalnem pasu naj bi tako obravnavali že na seji 4. oktobra.
Da za naše kdaj slabše odnose s tujci ni mogoče obdolžiti jezikovnih težav, kažejo izsledki Eurobarometra, po katerih naj bi se kar 89 odstotkov Slovencev znalo pogovarjati v vsaj enem tujem jeziku.

Tesni so bili tudi izidi nedavnih nemških volitev in sedaj imajo stranke kar nekaj težav pri dogovarjanju o vladajoči koaliciji.

V Nemčiji je tako teden minil v znamenju pogajanj, stranke pa imajo večinoma že izoblikovana stališča o tem, kakšne spremembe naj uvede nova vlada.
V ZDA pa so se pretekli teden ukvarjali predvsem s tem, ali bo orkan Rita povzročil enako ali celo večje opustošenje kot Katrina.

Na veliko olajšanje prebivalcev in marsikoga, ki je bil odgovoren za njihovo varnost, je orkan Rita povzročil manj škode, nato pa izgubil moč in postal tropska nevihta.
Ljubitelje slovenskega filma je razveselila novica, da je Jan Cvitkovič na 53. filmskem festivalu v San Sebastianu za film Odgrobadogroba prejel nagrado za novega režiserja altadis.

Ljubitelje športa pa, da si je Slovenija po zmagi nad Hrvaško (89:80) na Evropskem prvenstvu v Beogradu, prvič priborila nastop na košarkarskem SP-ju v Tokiu.
Navdušencem nad F1 pa bo teden ostal v spominu po tem, da Fernando Alonso pri 24 letih, enem mesecu in 27 dneh kot najmlajši voznik doslej postal svetovni prvak.